ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ПОДАТКОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ ТА МОЖЛИВОСТІ ЙОГО ВИКОРИСТАННЯ В УКРАЇНІ

Марія РІППА, Тетяна ТУЧАК

Анотація


Вступ. В умовах ринкової економіки система оподаткування, що визначається податковою політикою, має значний вплив на соціально-економічні процеси в державі. На Заході розробку проблем державних фінансів давно підняли на висоту, котрій немає рівних у світі. Модернізуючи податкову систему Україні, без західної практики, без осмислення, сприймання, використання такого унікального наукового потенціалу і практичного досвіду не обійтися. Разом із тим, необхідно враховувати реальні умови, національні інтереси, історичні особливості нашої країни та творчий доробок українських вчених, досвід вітчизняної податкової практики.

Мета – дослідити процеси податкового регулювання соціально-економічних процесів у країнах із розвинутою ринковою економікою, інструменти регулюючого впливу основних бюджетоутворюючих податків: податку на прибуток, податку на додану вартість, акцизу і податку на доходи фізичних осіб у контексті запозичення й адаптації зарубіжного досвіду до українських реалій.

Результати. Дослідження зарубіжного досвіду податкового регулювання соціально-економічних процесів показало, що країни-члени ЄС застосовують регулюючий податковий інструментарій, керуючись гармонізованими принципами та принципами фіскальної солідарності. В європейських країнах є допустимим надання звільнень від ПДВ без відшкодування податкового кредиту.

Доведено, що невирішеність проблеми гармонізації системи прибуткового оподаткування юридичних осіб не означає відсутність можливостей запозичення досвіду податкового регулювання окремих країн.

Зазначено, що більшість країн, які диференціюють ставки податку, залежно від величини прибутку, користуються при цьому прогресивною шкалою. В Європі спостерігається тенденція соціалізації оподаткування через введення системи “сімейного” оподаткування доходів фізичних осіб на основі диференціації платників податків за сімейним станом та їх фактичною платоспроможністю.

Висновки. Проведено аналіз зарубіжного досвіду податкового регулювання соціально-економічного розвитку та можливості його адаптації до українських реалій. Виявлено значну схожість основних податків в європейських країнах, що мають спільні політичні та економічні інтереси, історично взаємодіючі у вирішенні глобальних питань розвитку. Досліджено механізми регулюючого впливу на соціальний і економічний розвиток зарубіжних країн таких податків, як: ПДВ, акцизи, податок на прибуток, податок на доходи фізичних осіб. Детерміновано переваги і недоліки використання в світовій практиці оподаткування різних податкових пільг і преференцій, принципів організації оподаткування. Обґрунтовано, за рахунок якого регулюючого потенціалу податків досягається не тільки фіскальна ефективність їх стягнення, а й вирівнювання соціально-економічного становища населення і країни загалом.


Ключові слова


податкове регулювання, гармонізація оподаткування, ПДВ, акцизи, податок на прибуток, податок на доходи фізичних осіб, податкові пільги, податкові преференції, соціалізація оподаткування

Повний текст:

PDF>PDF

Посилання


Андрущенко В.Л. Імперативи фіскальної солідарності. Економічний вісник Університету ДФС України. Фінанси, облік, оподаткування. 2019. Вип. 3. С. 13–19.

Соколовська А. М., Єфименко Т. І., Луніна І. О. Система податкових пільг в Україні в контексті європейського досвіду. Київ: НДФІ, 2006. 320 с.

Крисоватий А. І., Мельник В. М., Кощук Т. В. Податкові трансформації в ЄС та податкова політика України в контексті євроінтеграції: моногр.; за ред. д. е. н., проф. А. І. Крисоватого. Тернопіль: ТНЕУ, 2014. 236 с.

Податковий кодекс України. Зі змінами і доповненнями. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#Text.

Taxation of companies. International Bureau of Fiscal Documentation. URL: http://www.ibfd.org.

VAT rates applied in the Member States of the European Union. European Commission. 2020. URL: https://ec.europa.eu/taxation_customs/sites/taxation/files/resources/documents/taxation/vat/how_vat_works/rates/vat_rates_en.pdf.

Excise duty tables. European Commission. 2020. URL: https://ec.europa.eu/taxation_customs/sites/taxation/files/resources/documents/taxation/excise_duties/alcoholic_beverages/rates/excise_duties-part_i_alcohol_en.pdf.

Corporate income tax. 2021. URL: https://www.government.nl/topics/taxation-and-businesses/corporation-tax.

Luxembourg. Corporate – Taxes on corporate income. 2021. URL: https://taxsummaries.pwc.com/luxembourg/corporate/taxes-on-corporate-income.

Dutch tax system and salary calculation: Tax in the Netherlands. URL: https://www.expatica.com/nl/finance/taxes/dutch-tax-system-and-salarycalculation-tax-in-the-netherlands-103981/.

Italy. Individual deductions. URL: https://taxsummaries.pwc.com/italy/individual/deductions.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


ISSN 1818-5754 (print), ISSN 2415-3672 (online)
Західноукраїнський національний університет
© «Світ фінансів», 2004-2019