(untitled) (Світ фінансів, 2023)
Вступ. Функціонування регіонального фіскального простору зумовлено необхідністю прийняття управлінських рішень щодо формування бюджетних ресурсів на місцевому рівні та модернізації економіки регіонів, здійснення структурних реформ соціальної сфери, формування стратегічних цілей розвитку регіонів. В Україні податкові надходження мають домінантне значення у забезпеченні наповнення дохідної частини як державного бюджету, так і місцевих бюджетів, оскільки за їх рахунок формується дві третини доходів. Проблеми, що стоять перед державою в умовах обмеженості фінансових ресурсів, вимагають пошуку резервів і можливостей вивільнення задіяних грошових коштів та забезпечення фінансування пріоритетних напрямів. Мета – теоретично обґрунтувати сутність та визначити особливості формування регіонального фіскального простору України. Результати. Визначено, що функціонування регіонального фіскального простору є важливою основою для забезпечення гнучкості фіскальної політики. Ефективне функціонування фіскального простору для економічного розвитку України має одне з вирішальних значень, адже охоплює всі інструменти фіскальної політики. Висновки. Фіскальний простір – це фінансові відносини, що виникають в результаті взаємодії фізичних, юридичних осіб та їх груп з державою або державними інституціями з приводу розподілу, перерозподілу і використання фінансових ресурсів на державному рівні щодо управління доходами, видатками і борговими зобов’язаннями держави. Фіскальний простір регіону – це середовище взаємодії між економічними суб’єктами та органами місцевого самоврядування стосовно розподілу, перерозподілу і використання фінансових ресурсів регіону.