(untitled) (Світ фінансів, 2023)
Вступ. В умовах воєнного періоду для фінансової системи України важливим є ефективне використання бюджетних ресурсів, які вкрай необхідні для забезпечення обороноздатності та здійснення своєчасних соціальних виплат населенню. Дотримання бюджетного законодавства, економічність та обґрунтованість при проведенні видатків сприяють збереженню бюджетних ресурсів та спрямуванню їх лише на нагальні потреби. Вищезазначене актуалізує питання щодо удосконалення підходів до здійснення казначейського контролю на стадії реєстрації бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів. Мета – проаналізувати стан дотримання законодавства учасниками бюджетного процесу під час здійснення видатків та обґрунтувати пропозиції щодо удосконалення казначейського контролю. Результати. В процесі аналізу застосування заходів впливу до учасників бюджетного процесу за порушення бюджетного законодавства, зокрема оформлення попереджень про неналежне виконання бюджетного законодавства та зупинення операцій з коштами на рахунках клієнтів, виявлено зменшення кількості таких порушень у 2022 р., що свідчить про підвищення бюджетної дисципліни. Встановлено, що більша частина порушень, а саме 93%, спостерігається при реєстрації бюджетних зобов’язань. Доведено необхідність посилення казначейського контролю за доцільністю та законністю витрачання бюджетних коштів на стадії реєстрації бюджетних зобов’язань. Висновки. Запропоновано розширити перелік повноважень органів Державної казначейської служби України в частині перевірки обґрунтування доцільності закупівель, які планують здійснювати розпорядники бюджетних коштів, а також посилення контролю за недопущенням здійснення реєстрації бюджетних зобов’язань за договорами про закупівлю, які можуть бути визнані нікчемними відповідно до законодавства. Наголошено, що посилення казначейського контролю на попередньому етапі перед проведенням оплати за договорами є більш ефективним, ніж після здійснення операцій з бюджетними коштами.