(untitled) (Світ фінансів, 2023)
Вступ. Нові виклики і загрози, які охопили українське суспільство через загарбницький військовий напад росії на Україну, викристалізовують новий прагматизм державотворення і переосмислення багатьох наукових підвалин публічних фінансів. Мета – окреслити новітню парадигму фіскального простору публічних фінансів держави через призму наукових і прагматичних підходів щодо врахування фактора безпековості в умовах зовнішніх загроз і внутрішніх викликів в Україні. Результати. Обґрунтовано нове змістовне наповнення дефініції “фіскальний простір публічних фінансів”. Проаналізовано сильні та слабкі сторони стійкості економіки і публічних фінансів України до зовнішніх викликів і внутрішніх загроз. Досліджено валідацію податкових і боргових фінансів у фіскальному просторі публічних фінансів України. Окреслено вектори ймовірних трансформацій структури елементів фіскального простору задля врахування фактора безпековості та стійкості. Перспективи. Воєнні реалії в Україні вимагають від нас переосмислення як наукових постулатів, так і практичних поглядів про роль держави у царині публічних фінансів. А тому предметом подальших наукових досліджень є вивчення впливу ендогенних і екзогенних чинників на стійкість публічних фінансів перед зовнішніми загрозами і внутрішніми викликами, що може бути оцінене за допомогою запропонованого паретооптимального поєднання формальних і неформальних інститутів фіскального простору держави.