(untitled) (Світ фінансів, 2023)
Вступ. Вагоме значення у забезпеченні відновлення економіки України після війни відіграватиме інтелектуалізація бізнес-процесів в країні, розвиток стартап-індустрії та імплементація передових наукових здобутків у практику українського підприємництва. У цьому контексті актуалізується проблема підвищення якості освіти та прикладної спрямованості науково-технічних розробок на основі інтенсифікації співпраці між закладами освіти, науки та бізнесу, враховуючи глобальні тренди цифровізації економіки та соціуму. Мета – проаналізувати механізми співпраці між закладами освіти, науки та бізнесу в умовах цифровізації та обґрунтувати науково-практичні рекомендації щодо оптимізації взаємодії між ними в умовах війни та післявоєнного відновлення. Результати. Посилення співпраці між бізнесом та освітньо-науковою сферою у розвинутих країнах дає змогу збільшити продуктивність людського капіталу, підвищити конкурентоспроможність випускників на ринку, а також сприяє практичному використанню здобутків науковців. У вітчизняних умовах для бізнесу перевагою буде підготовка висококваліфікованих фахівців, які зможуть компетентно виконувати необхідні функції і поставлені менеджментом завдання. Водночас університети і наукові установи отримають додаткове фінансування для модернізації обладнання чи інших потреб. Результатом взаємодії буде позитивний ефект для цифрової трансформації національної економіки, забезпечення її стабільності в умовах війни та післявоєнного відновлення. Висновки. Держава регулює економічне зростання завдяки якісній освіті й науці, водночас система вищої освіти й ефективних наукових установ у перспективі впливатимуть на стійкість економічного зростання. Інструментами інтенсифікації співпраці закладів освіти, науки і бізнесу, які можуть бути застосовані та потенційно дієві, є податкові та бюджетні важелі впливу. Науково обґрунтована, практично доцільна і своєчасна їхня імплементація буде запорукою післявоєнного відновлення економіки України та побудови цифрового суспільства.