(untitled) (Світ фінансів, 2023)
Вступ. Ефективна система управління публічними фінансами є запорукою стабільності соціально-економічної безпеки, а тому питання поглиблення теоретико-методологічних засад дослідження імперативів впливу публічних фінасів на розвиток соціальної сфери й осмислення ролі публічних фінансів у системі забезпечення життєдіяльності мешканців є затребуваними, зумовлюють науковий інтерес. Мета – обґрунтувати теоретико-методологічні засади дослідження імперативів впливу публічних фінансів на розвиток соціальної сфери. Методи. У дослідженні використано методи аналізу, логічного узагальнення, а також порівняння і формалізації. Результати. Запропоновано концепт дослідження імперативів впливу публічних фінансів на розвиток соціальної сфери, що розкриває взаємозв’язки цих сфер та варіативність довгострокових і шокових трансформацій середовища розподілу публічних фінансів. Обґрунтовано наслідково-цільовий підхід до визначення імперативів впливу публічних фінансів на соціальну сферу. Він передбачає виокремлення основних імперативів – сталості, геополітики, геоекономіки, просторової збалансованості, регульованості, ринкового саморегулювання, інклюзивності, технологічності, мережевих зв’язків, відкритості, а також позитивних і деструктивних наслідків їхнього впливу в синергії розподілу публічних фінансів та забезпечення розвитку соціальної сфери. Встановлено, що загальною метою впливу імперативів публічних фінансів на соціальну сферу має бути фінансовий добробут населення, а також сталість фінансування людського капіталу і розбудови соціальної інфраструктури. Абсолютними деструктивами визначено бідність, відсутність заощаджень, соціальну стратифікацію, нерівність та економічну іммобільність населення.