(untitled) (Світ фінансів, 2023)
Вступ. Економічна інклюзія – це процес залучення усіх верств населення та соціальних груп до економічного життя суспільства з метою забезпечення їхнього економічного благополуччя та розвитку. Фінансовий аспект економічної інклюзії охоплює різні механізми й інструменти, які дають змогу забезпечити доступ до фінансових ресурсів, послуг і можливостей для всіх верств населення, незалежно від їхнього соціального становища, доходів чи географічного розташування місця проживання. Економічна інклюзія на міжнародному та регіональному рівнях означає створення умов, що сприяють рівному доступу та участі всіх країн і регіонів у світовій економіці. Вона спрямована на забезпечення рівних можливостей для всіх учасників. Мета – висвітлити особливості економічної інклюзії на різних рівнях її організації, визначити переваги фінансової інклюзії для забезпечення сталого розвитку. Результати. У статті проаналізовано основні поняття сфери дослідження: “економічна інклюзія” та “фінансова інклюзія”, подано складові економічної інклюзії та визначено фінансові аспекти економічної інклюзії, що в подальшому дають можливість для формування фінансової інклюзії. Сформовано концептуальний підхід до забезпечення економічної інклюзії на міжнародному та регіональному рівні з урахуванням фінансового аспекту. Висновки. Доведено необхідність забезпечення економічної інклюзії на міжнародному та регіональному рівні та врахування фінансового аспекту розвитку інклюзивних економічних відносин. Результати дослідження дають змогу сформувати наступні кроки щодо аналізу проблематики економічної інклюзії в аспекті розвитку фінансової інклюзії та зосередити вектор дослідження саме на складових фінансової інклюзії як основних елементів забезпечення інклюзивності економіки країни в сучасних умовах глобалізації та інтеграції.