(untitled) (Світ фінансів, 2023)
Вступ. Страхові компанії є одними з найкрупніших інвесторів у країнах з розвиненими страховими ринками. Водночас правомірно розглядати їх як інституційних інвесторів. У сучасних умовах зарубіжні страхової компанії демонструють активізацію розвитку страхування життя, що, своєю чергою, обумовлює потребу в удосконаленні існуючих страхових продуктів та/або запровадженні нетрадиційних продуктів, до яких можна віднести інвестиційне страхування життя. Останні є популярним інструментарієм на ринку страхових й інвестиційних послуг, насамперед через поєднання таких рис, як страховий захист і прибутковість. Успішність функціонування lief-страховиків у постійно рухливому та конкурентному середовищі пов’язується з їх здатністю швидко реагувати на виклики зовнішнього та внутрішнього середовищ, і не лише адаптуватися до них, а й використовувати нові обставини в інтересах підвищення конкурентоспроможності та капіталізації компанії, а також збереження та розширення власної клієнтської бази. Мета – дослідити специфіку діяльності страховиків як інституційних інвесторів, їх здатність до продукування інвестиційних фінансових послуг, зокрема послуг з інвестиційного страхування життя, виявити атрибутивність останніх, відмінності від класичного страхування життя та окреслити перспективи розвитку інвестиційно-орієнтованого страхування життя на вітчизняному страховому ринку. Результати. Ідентифіковано особливості функціонування страхових компаній як інституційних інвесторів. Визначено та поглиблено розуміння дефініції “інвестиційний потенціал страхової компанії”. Аргументовано специфіку інвестування коштів страхових резервів та інвестиційні можливості для non-life та life страховиків. Виявлено сучасні тенденції розвитку ринку страхування життя та новітні формати в управлінні активами life страховиків. З’ясовано особливості інвестиційного страхування життя та сформульовано його атрибутивність. Систематизовано відмінності між класичним змішаним страхуванням життя та інвестиційним страхуванням життя. Проаналізовано тенденції розвитку інвестиційного страхування життя в Європі та на страховому ринку Польщі. Висновки. Доведено необхідність розвитку на вітчизняному страховому ринку інвестиційного страхування життя фінансового інструменту, який уособлює як страховий захист, так і накопичувальну можливість за допомогою інвестицій. За допомогою інвестиційного страхування життя реалізовується можливість не лише провадження страховими компаніями ефективної інвестиційної діяльності, а й примноження власних індивідуальних заощаджень за умов нестабільності та впливу широкого розмаїття ризиків.