(untitled) (Світ фінансів, 2023)
Вступ. Сучасні виклики у сфері адміністрування податкових платежів особливо гостро постали для України в умовах відтоку людського капіталу та втрати економічного потенціалу. За таких умов роль податкової прозорості є визначальною, оскільки остання під час реалізації процесу адміністрування виступає необхідною передумовою реалізації базових принципів оподаткування – справедливості та визначеності. Мета – обґрунтувати концептуальні засади та роль податкової прозорості в системі адміністрування податкових платежів. Результати. Досліджено еволюційний аспект становлення дефініції та наведено авторське визначення терміна “податкова прозорість”. Визначено місце податкової прозорості в системі адміністрування податкових платежів з урахуванням потенційно можливих сценаріїв розвитку подій та дій з боку платників податків і податкових адміністрацій. Досліджено сучасний стан реалізації податкової прозорості в Україні, порівняно з іншими країнами. Окреслено вектор майбутніх необхідних трансформацій відносин між платниками податків та податковою службою в Україні для реалізації стратегії податкової прозорості. Висновки. Динаміка розвитку міжнародного оподаткування, особливо в сучасних реаліях розвитку публічних фінансів України, вимагає переосмислення підходів до процесу реалізації адміністрування податків. Отож, предметом подальших наукових досліджень є вивчення напрямів підвищення ефективності процесу адміністрування через реалізацію податкової прозорості, зокрема шляхом побудови тісного взаємозв’язку та довіри між платниками податків і податковою службою.