(untitled) (Світ фінансів, 2023)
Вступ. У сучасних умовах функціонування національної системи страхових відносин у контексті впливу нових загроз і викликів внаслідок військового нападу росії на Україну формуються нові прагматичні засади державотворення і переосмислюється наукове підґрунтя державного регулювання страхового ринку. Особливої актуальності набувають проблеми трансформації страхового ринку в ракурсі формування концептуальних засад його державного регулювання задля забезпечення гарантій надання надійного страхового захисту та добробуту в суспільстві, стійкого економічного зростання і фінансової стабільності в країні. Мета – переосмислити поняття “державне регулювання страхового ринку” та наповнити його новими змістовними ознаками, які враховуватимуть безпекову складову функціонування ринку та здатність держави створити таке страхове середовище, яке гарантуватиме страховий захист громадян і бізнесу від впливу непередбачуваних ризикових ситуацій. Результати. Систематизовано наукові підходи до трактування дефініції “державне регулювання страхового ринку”. Проаналізовано вплив регуляторних змін на функціонування страхового ринку в умовах воєнних реалій. Окреслено проблеми трансформаційних змін в державному регулюванні діяльності українських страховиків щодо забезпечення їхньої фінансової стійкості, платоспроможності та конкурентоспроможності задля створення гарантій надання надійного страхового захисту споживачам страхових послуг в разі настання ризикових ситуацій. Перспективи. Предметом подальших досліджень є удосконалення державного регулювання страхового ринку задля залучення українських страховиків до формування джерел покриття збитків і наслідків впливу воєнних ризиків.