(untitled) (Світ фінансів, 2023)
Вступ. Події останніх років свідчать про те, що зростаюча геополітична турбулентність має негативний вплив на продовольчу безпеку найбідніших держав світу, адже доволі часто її наслідками є економічні війни, збройні міждержавні конфлікти, внутрішньодержавні воєнно-політичні конфронтації й економічні кризи тощо. Все це у підсумку призводить до підвищення цін і перебоїв у поставках продовольства, зростання бідності, обмеження доступу до родючих земель, а найголовніше – стає причиною руйнування основ національної економіки та знижує рівень ВВП на душу населення, що, своєю чергою, суттєво впливає на споживчі можливості населення та забезпечення належного рівня харчування. Мета – узагальнити системні детермінанти сучасної геополітичної турбулентності й обґрунтувати їхній вплив на світову продовольчу безпеку; окреслити рекомендації, спрямовані на підвищення ефективності глобальних інститутів у забезпеченні продовольчої безпеки найбідніших країн світу. Результати. Розглянуто системні детермінанти сучасної геополітичної турбулентності й обґрунтовано їхній вплив на світову продовольчу безпеку. Виявлено основні причини зростання світових цін на продовольство. Проведено кореляційний аналіз показників, що впливають на динаміку частки і кількості населення, яке недоїдає, та показників, що відображають рівень доходів населення, кількість воєнних конфліктів, рівень глобального потепління та рівень цін на продовольство. У результаті доведено, що геополітична турбулентність має негативний вплив на продовольчу безпеку в різних країнах світу. Зокрема, Африканський континент за останні 20–25 років став одним із головних об’єктів геополітичних суперечностей, основою яких є боротьба за ресурси шляхом політичного і військового впливу на уряди деяких африканських країн, і саме геополітичні конфлікти та ризики геополітичної турбулентності є детермінантами загострення продовольчої кризи в країнах Африки. Висновки. Доведено, що рівень продовольчої безпеки країни тісно пов’язаний із рівнем бідності її населення. Аргументовано, що гуманітарні місії, спрямовані на допомогу населенню, яке недоїдає, лише відтермінують проблему подолання голоду; тоді як продовження воєнних та економічних конфліктів не сприяють подоланню бідності. Обґрунтовано, що для підвищення рівня світової продовольчої безпеки зусилля глобальних організацій та геополітичних гравців мають бути спрямованими на економічний і політичний розвиток найбідніших країн світу, оскільки затягування як внутрішньодержавних, так і міждержавних воєнно-політичних конфліктів є джерелом геополітичної турбулентності та загострення глобальної продовольчої кризи.