(untitled) (Світ фінансів, 2024)
Вступ. Широкомасштабна війна росії проти України, яка розпочалася 24 лютого 2022 р., стала новим викликом для українців. Зі збільшенням масштабів та тривалості загарбницьких воєнних дій виникає все більше загроз, пов’язаних із дотриманням необхідного рівня соціального захисту та соціального забезпечення, а суспільство зазнає великих втрат у вигляді людських жертв, матеріальних збитків, руйнування довкілля та загрози екологічної катастрофи. В умовах війни помітно зростають видатки на допомогу ВПО, реконструкцію пошкоджених інфраструктурних обʼєктів та надання медичної допомоги постраждалим. Водночас воєнний стан може призвести до скорочення видатків на соціальні програми через перерозподіл бюджетних коштів на потреби оборони країни. Дослідження цієї теми дасть змогу усвідомити, як українсько-російська війна впливає на фінансові можливості забезпечення соціального захисту та соціального забезпечення для населення України, виявляти проблемні аспекти та шукати ефективні стратегії фінансування у таких умовах. Мета – розкрити теоретичні та практичні засади механізму фінансування соціального захисту та соціального забезпечення в Україні, виявити можливі стратегії та перспективи для його оптимізації в умовах нових викликів. Результати. Висвітлено теоретичні основи фінансування соціального захисту та соціального забезпечення в Україні. Проаналізовано динаміку бюджетного фінансування соціального захисту та забезпечення, структуру і склад видатків державного та місцевих бюджетів на соціальний захист і соціальне забезпечення. Виокремлено особливості видатків на соціальний захист та соціальне забезпечення в умовах широкомасштабної війни. Розкрито основні проблеми та сформовано шляхи удосконалення системи фінансування соціального захисту і соціального забезпечення. Висновки. Початок широкомасштабної війни на території України суттєво вплинув на соціальний захист населення. Бойові дії спричинили збільшення витрат на соціальну допомогу й надалі прогнозується тільки збільшення цієї групи видатків. У після-воєнні роки видатки на соціальний захист та соціальне забезпечення будуть зростати через значне збільшення кількості ветеранів війни, осіб з інвалідністю, ВПО, постраждалих внаслідок воєнного конфлікту, а також громадян, які стикатимуться з економічними труднощами та соціальними викликами, спричиненими війною. Відтак, важливим завданням для держави є забезпечення соціального захисту та соціального забезпечення протягом такого кризового стану, як війна, а в перспективі – комплексне упорядкування системи соціального захисту України в умовах поствоєнного відновлення.