(untitled) (Світ фінансів, 2024)
Вступ. Циркулярна економіка є важливою складовою сталого розвитку, спрямованого на збереження ресурсів та зменшення відходів. Однак її успішна реалізація у сфері логістики стикається з певними фінансовими викликами та загрозами. Мета – науково обґрунтувати роль логістики циркулярної економіки у формуванні ефективних систем управління ресурсами; виокремити фінансові проблеми і загрози, які можуть негативно вплинути на логістику циркулярної економіки, аргументувати економічні вигоди, пов’язані з економікою замкнутого циклу, що сприяють стійкості й ефективності використання ресурсів. Результати. Розглянуто економічні аспекти, пов’язані з логістикою циркулярної економіки, систематизовано основні фінансові виклики та загрози, з якими можуть стикнутися організації під час переходу до бізнес-моделі економіки замкнутого циклу. Запропоновано методологічний підхід до дослідження фінансових викликів і загроз, що передбачає чотири кроки, зокрема: на 1-му етапі дослідження визначено лідера з торгівлі переробленою сировиною, а саме Німеччину, та охарактеризовано чинники, які впливають на лідерство цієї країни; на 2-му етапі аргументовано можливі фінансові загрози, що перешкоджають ефективному розвитку логістики циркулярної економіки; на 3-му етапі методом множинної регресії досліджено зв’язок між рівнем повторного використання матеріалів та обмінним курсом, відсотковими ставками та темпами інфляції. На основі результатів, отриманих на першому етапі, виокремлено компанії, які здійснюють свою діяльність у сфері логістики циркулярної економіки. Висновки. Розглянуті фінансові виклики та загрози надають базову платформу для розробки стратегій фінансового управління, які підтримують перехід до циркулярної економіки в логістиці та сприяють досягненню сталого розвитку. Перспективи. Перспективи розвитку логістики циркулярної економіки мають значний потенціал для покращення сталості й ефективності в управлінні ресурсами. Цей підхід пропонує перехід від традиційної “викид-використання” моделі до моделі “використання-використання”, де відходи стають сировиною для нових продуктів чи процесів.