(untitled) (Світ фінансів, 2024)
Вступ. Процес утилізації відходів корелює зі зростанням операційних витрат, зокрема, пов’язаних зі збором, транспортуванням і переробкою відходів. Основними факторами, що впливають на зростання витрат, є ціни на паливо, вартість робочої сили та витрати на технічне обслуговування. Як наслідок, процес управління відходами відбувається в складних і не стабільних умовах, що відображається на утилізації відходів, їх переробці та захисті навколишнього середовища. Це актуалізує наукове дослідження управління відходами в системі екологічного менеджменту, адже пасивна реакція на проблему загрожує високими витратами у виробничому циклі в майбутніх періодах. Мета – проаналізувати складові елементи управління відходами, дослідити структуру утворення відходів та джерела їх походження, окреслити пропозиції щодо можливості комбінації стратегій управління відходами в системі екологічного менеджменту. Результати. Доведено, що процес управління відходами містить такі складові елементи, як стратегічне планування; запобігання забрудненню навколишнього середовища та збереження ресурсів; вибір найкращого варіанта запобігання з урахуванням законодавства; мінімізація кількості та токсичності утворення відходів; оцінка ефектів і наслідків; ухвалення рішень. Досліджено структуру утворення відходів та джерела їх походження через поділ на відновлювальні і невідновлювальні матеріали, вуглецево-нейтральну біомасу та невідновлювану біомасу. Окреслено пропозиції для організацій щодо можливості комбінації стратегій управління відходами в системі екологічного менеджменту. Перспективи. Предметом подальших наукових досліджень є оцінка проблеми приросту електронних відходів в системі управління відходами в країнах, що розвиваються. Ця проблема буде актуальною, адже компанії з переробки відходів у розвинутих країнах стикаються із суворими режимами регулювання навколишнього середовища та зростаючою вартістю утилізації відходів, а тому експорт е-відходів в країни, що розвиваються, є більш економічно вигідним, ніж переробка у власних країнах, що й посилює наявну проблему.