(untitled) (Світ фінансів, 2024)
Вступ. Перспективним напрямом розвитку системи управління будівельними підприємствами є імплементація технології інформаційного моделювання будівель (ВІМ). ВІМ технологію доцільно використовувати також для економічних цілей, що потребує дослідження фінансових та облікових особливостей будівельного процесу в умовах цифровізації управління. Мета – дослідити фінансово-облікові аспекти використання технології інформаційного моделювання будівель для оптимізації управління діяльністю будівельних підприємств. Результати. Обґрунтовано можливість позиціонування окремих будівельних об’єктів (приміщень, поверхів, просторових зон) операційними центрами відповідальності в умовах використання технології ВІМ, що є основою формування кластерної структури обліку й управління будівельними підприємствами. Кластером запропоновано визнавати диференційований будівельний об’єкт, що є операційним центром відповідальності, який перебуває у тісному взаємозв’язку з різними функціональними центрами відповідальності й іншими кластерами. Доведено важливість позиціонування центрів відповідальності одночасно центрами інвестицій, доходів і витрат в умовах використання ВІМ технологій, що передбачає позитивну трансформацію методики обробки фінансово-облікової інформації. З метою розширення функціональних можливостей програмного забезпечення для ВІМ цілей обґрунтовано перспективність його удосконалення у напряму: передбачення варіантів формування планових кошторисів будівельних витрат із коригуванням нормативних і фактичних витрат; розширення методики обліку некапітального будівництва; розроблення порядку оцінки завданих воєнними діями збитків з метою планування потреби у фінансових ресурсах для відновлення зруйнованих чи пошкоджених будівель. Для організації ефективного інформаційного обміну між учасниками будівельного процесу необхідно забезпечити інформаційну синхронізації між програмним забезпеченням для ВІМ проєктування, обліково-управлінськими програмними продуктами, електронними системами бізнес-комунікацій та електронного урядування. Висновки. Розширення функціонально-інформаційних можливостей ВІМ технологій у частині врахування фінансово-облікових аспектів будівництва, а також забезпечення інформаційної синхронізації з актуальними електронними сервісами та системами документообігу сприяє формуванню новітньої концепції інноваційного смарт будівництва.