(untitled) (Світ фінансів, 2024)
Вступ. Монетарна і фіскальна політика є головними важелями впливу держави на економіку за умов, коли потрібне оперативне реагування на ситуації, пов’язані із розгортанням кризових явищ унаслідок дії внутрішніх чи зовнішніх шоків. Це визначає важливість теоретичного обґрунтування основних аспектів координації монетарного і фіскального регулювання в умовах, коли важливою є злагоджена робота ключових державних інституцій у процесі застосування грошово-кредитних і податково-бюджетних важелів впливу на перебіг економічних процесів і життя суспільства. Мета – з’ясувати основні теоретичні аспекти, практичні механізми, тенденції та закономірності реалізації монетарної і фіскальної політики держави через призму взаємодії і координації ключових важелів відповідного державного впливу на перебіг економічних процесів. Результати. Окреслено вагому роль монетарного і фіскального управління господарськими процесами як головних напрямів державного регулятивного впливу на економіку. Проаналізовано основні напрями наукових праць із фінансової теорії, що свідчить про серйозну увагу, яку приділяють провідні науковці світу питанням координації фіскальної та монетарної політики. Монетарне і фіскальне регулювання запропоновано розглядати як дві невід’ємні компоненти єдиного інституційного механізму забезпечення макрофінансової стабілізації, що на практиці організовує і реалізує держава як ключовий інститут ринкової економіки. Систематизовано сукупність факторів, що визначають інституційну взаємозалежність відповідних органів державного регулювання у процесі реалізації фіскальної і монетарної політики. Визначено чотири основні сценарії поєднання заходів монетарної та фіскальної політики у загальному механізмі державної економічної політики, що зумовлює рестрикційний чи експансійний характер впливу на економіку. Розглянуто чинники, які визначають особливості координації між методами фіскальної та монетарної політики. Обґрунтовано елементи технічної організації процесу взаємодії монетарної і фіскальної політики, що потребує практичного наповнення відповідного механізму взаємоузгодження двох напрямів державного регулювання. Перспективи. Важливим напрямом наукових досліджень на найближчу перспективу слід вважати пошук подальших шляхів розширення й оптимізації механізму взаємодії на інституційному рівні монетарної і фіскальної політики у загальній системі державного регулювання економіки.