(untitled) (Світ фінансів, 2025)
Вступ. Глобальні економічні потрясіння, пандемії, військові конфлікти та геополітичні кризи негативно впливають на діяльність малого бізнесу, роблячи його більш вразливим до зовнішніх факторів. У кризові періоди малі підприємства стикаються з низкою викликів, зокрема зменшення попиту, обмеження доступу до фінансування, зростання цін на ресурси, погіршення платоспроможності. В таких умовах уряди країн вдаються до впровадження фіскальних заходів, спрямованих на підтримку малого бізнесу та мінімізацію негативних наслідків кризи. Водночас реалізація більшості фіскальних заходів пов’язана з численними викликами для урядів. Мета – проаналізувати фіскальні заходи підтримки малого бізнесу під час економічних криз у світі в контексті подолання викликів для фіскальної політики в кризових умовах та окреслити підходи й інструменти державної підтримки, які можуть бути ефективними для стимулювання розвитку малого бізнесу в умовах глобальних економічних потрясінь. Результати. Досліджено сучасні тенденції запровадження урядами країн фіскальних заходів підтримки малого бізнесу в умовах економічних криз. Охарактеризовано основні заходи фіскальної підтримки малого бізнесу у кризових умовах. Виокремлено загальні виклики для фіскальної політики у підтримці малого бізнесу під час економічних криз. На основі проведеного аналізу обґрунтовано напрями фіскальної політики підтримки малого бізнесу для подолання кризових ситуацій, адаптації до сучасних викликів, збереження робочих місць і забезпечення довгострокового розвитку. Висновки. В умовах затяжних криз фіскальна політика підтримки малого бізнесу стикається з низкою викликів (економічні кризи, воєнні дії, зміна клімату тощо), які необхідно долати в довгостроковій перспективі, виходячи зі своїх потенційних можливостей та виробляючи альтернативні механізми мобілізації доходів, ефективності витрат, управління боргом та міжнародної співпраці. Фіскальні заходи підтримки малого бізнесу, зосереджені на стимулюванні цифровізації, екологічної стійкості, інноваційного фінансування та соціального підприємництва, дають змогу малому бізнесу адаптуватися до сучасних викликів і забезпечити свою конкурентоспроможність в умовах сталого розвитку.