(untitled) (Світ фінансів, 2025)
Вступ. Цифровізація економіки призвела до розвитку системи електронних трансакцій, через які відбуваються усі бізнес-комунікації, зокрема щодо грошово-торговельних операцій. Україна як частина глобального інформаційного простору має спільну з іншими країнами історію становлення електронної комерції, проте інші специфічні риси системи електронних трансакцій, що обумовлюються внутрішніми та зовнішніми чинниками. Серед зовнішніх факторів кардинальний вплив на національну специфіку електронних трансакцій здійснює військово-політична нестабільність, що зумовлює актуальність і затребуваність досліджень у цій сфері. Мета – ідентифікувати історичні передумови формування системи електронної комерції, що дає змогу сформувати характерні риси електронних трансакцій, а також фінансово-статистичних особливостей їх становлення з метою прогнозування перспективних напрямів подальшого розвитку в Україні. Результати. Ідентифіковано історичні етапи розвитку електронної комерції в умовах цифровізації глобальної економіки, що дало змогу простежити еволюційне виникнення характерних рис електронних трансакцій, актуальних дотепер. Використано фінансово-статистичну методику дослідження еволюційних змін у вітчизняній системі електронних трансакцій, що підтвердило припущення про кардинальну трансформацію електронної торгівлі, електронних платежів, ринку електронних грошей і криптовалют унаслідок глобальної пандемії коронавірусу та повномасштабного воєнного вторгнення в Україну. На основі дослідження особливостей формування українського ринку електронних трансакцій сформовано прогнозні тренди його подальшого розвитку, що охоплює чотири напрями еволюційних трансформацій: адаптація інфраструктури, розвиток комп’ютерно-комунікаційних технологій, цифровізація економіки та Індустрія 5.0, європейська і глобальна інтеграція. Висновки. Національна система електронних трансакцій пройшла тривалий період історичного становлення як частина економічного, соціального і військово-політичного розвитку України та світу. Дослідження історичних етапів формування української системи електронних трансакцій дало змогу спрогнозувати перспективні тренди її розвитку (удосконалення інфраструктури, запровадження новітніх комп’ютернокомунікаційних технологій, цифровізація економіки та становлення Індустрії 5.0, європейська та глобальна інтеграція), що потребує подальших наукових досліджень у частині адекватної трансформації обліку, контролю та управління фінансово-господарською діяльністю підприємств.