(untitled) (Світ фінансів, 2025)
Вступ. Фінансова інклюзія – це важливий фактор, який може позитивно впливати на стабільність банківської системи, сприяючи її стійкості через залучення більш урівноваженої клієнтської бази та зниження ризику банкрутства завдяки більшій рівномірності доходів і диверсифікованості ризиків. Актуалізується науковий дискурс щодо системи страхування вкладів і механізмів врегулювання проблемних банків як важливих елементів фінансової стабільності, що мають безпосередній вплив на глобальну фінансову інклюзію, оскільки забезпечують довіру до банківської системи, яка є базисом для розширення доступу до фінансових послуг. Запровадження 100% гарантій на вклади в умовах підвищених ризиків, спричинених воєнним станом, сприяло збереженню довіри до банківської системи. Це рішення відповідало міжнародним практикам кризового менеджменту у фінансовій сфері. Мета – обґрунтувати теоретичний концепт і тренди глобальної фінансової інклюзії та пріоритетність страхування вкладів як для інституційного, так і для індивідуального соціумів. Результати. Узагальнено теоретико-концептуальні засади впливу фінансової інклюзії на стандартизацію фінансових інструментів і практик, які спрощують доступ до ринків капіталу. Проаналізовано особливості страхування вкладів в умовах розвитку модерних фінансів і швидкозмінного ландшафту фінансових технологій для запобігання системним ризикам. Розкрито вплив макроекономічної невизначеності на канали поширення фінансової інклюзії. Аргументовано, що запровадження програм страхування вкладів збільшує потребу в нагляді та регулюванні банківської діяльності через особливу роль банків у національній економіці і розвитку ринків капіталу. Висновки. Фінансова інклюзія є важливим політичним пріоритетом у країнах із ринками, що формуються, і країнах, що розвиваються (EMDEs). Перспективи її розвитку залежать від ключового сегмента фінансової сфери – страхування, яке забезпечує застосування заходів для захисту заощаджень через фонди страхування. Для ефективнішої реалізації ФГВФО банківських активів доцільно якісно провести попередню підготовку активів, зокрема оцінку рівня ліквідності, загального стану ринку та маркетингу. Збереження довіри до банків потребуватиме синхронізації із наглядом та політикою ліцензування для зниження ризиків, масштабування інформаційної кампанії ознайомлення населення із механізмами страхування вкладів для сприяння збільшення участі населення у формальному фінансовому секторі.