(untitled) (Світ фінансів, 2025)
Вступ. Одним із важливих світових трендів, поряд з цифровізацією та технологічною трансформацією, стійким розвитком та розвитком екологічної свідомості, кібербезпекою та конфіденційністю даних, є урбанізація, за якої певні міста стають домінуючою формою соціально-економічної організації, демонструючи набагато вищу продуктивність, ніж деякі окремі країни. Урбанізація та цифровізація сприяють розвитку концепції smart city, яку все більше міст прагнуть реалізувати, розробляючи smart-інновації, smart-інфраструктуру та smart-стратегії. Проте, якщо не враховувати наслідки, створення “розумних міст” може призвести до посилення цифрових розривів і соціально-економічної нерівності як між містами, так і всередині них, що є особливо важливим під час відновлення України у повоєнний період. Мета – дослідити комплекс питань щодо визначення перешкод і можливостей середовища та запропонувати потенційні шляхи реалізації стратегічного управління розбудовою міст України у повоєнний період на засадах концепції “розумного міста”. Результати. Проаналізовано визначення та досліджено сучасні тенденції впровадження концепції smart city в Україні у повоєнний період, зокрема у контексті сталого розвитку міст, з особливою увагою до існуючих мегатрендів розповсюдження цифрових технологій у процесах урбанізації. Детально розглянуто основні характеристики та функції smart-інфраструктури, а також перешкоди, які можуть виникнути на шляху її розвитку. Оцінено потенційні переваги та виклики впровадження smart-технологій у відбудову інфраструктури міста, особливо в умовах післявоєнного відновлення України. Висновки. Концепція “розумного міста” об’єднує технологічні та цифрові інновації з соціальними потребами, забезпечуючи стійкий, інноваційний та економічний розвиток урбаністичних територій, сприяє європейській інтеграції, орієнтована на підвищення якості життя населення, що є перспективним сценарієм для України. Стратегічне управління розбудовою “розумних міст” в Україні потребує комплексного підходу, який інтегрує цифрові технології для управління міськими процесами, враховуючи специфіку ризиків, потреби місцевих громад та можливості підвищення якості життя і досягнення цілей сталого розвитку, використовуючи різноманітні методи та інструменти досягнення ефективності цих процесів. Основні напрями розвитку міст у цій концепції охоплюють безпеку, інфраструктуру, мобільність, здорове життя, інформацію та екологію. Перспективи. Подальші наукові пошуки доцільно спрямувати на вивчення ролі smart-технологій у розвитку інфраструктури “розумних міст” та їх впливу на якість життя громадян; дослідження екологічної стійкості, включаючи впровадження зелених технологій та енергоефективності; аналіз механізмів забезпечення інклюзивності та доступності послуг для всіх верств населення, а також дослідження ролі участі та механізмів залучення громадськості в процеси планування та управління smart city.