(untitled) (Світ фінансів, 2025)
Вступ. В умовах глобалізації та стрімкого розвитку цифрових технологій фінансова безпека підприємств набуває нових особливостей, вимірів і складностей. Цифрові трансформації, які охоплюють усі аспекти економічної діяльності, суттєво змінюють підходи до управління фінансами, створюючи як нові можливості, так і виклики для забезпечення фінансової стабільності та безпеки підприємств. Застосування цифрових технологій дає змогу підприємствам значно підвищити ефективність операцій, знижувати витрати, забезпечувати прозорість і контроль над фінансовими потоками, але водночас відкриває нові ризики, такі як кіберзагрози, шахрайство чи недотримання вимог безпеки даних. Мета – визначити вплив цифрових трансформацій на забезпечення фінансової безпеки підприємств в умовах глобалізації з урахуванням інноваційності та інклюзії. Результати. В роботі проаналізовано особливості трансформаційних змін, визначено сутність фінансової безпеки в умовах сучасних глобалізаційних і цифрових трансформацій. Визначено тенденції сучасних цифрових трансформаційних змін, їх взаємозв’язок та вплив на фінансову безпеку підприємств, що дало можливість запропонувати методичний підхід щодо врахування такого впливу. Висновки. Глобалізація та цифровізація економіки вимагають від підприємств постійної адаптації до змін на міжнародних ринках, що також стосується управління фінансовими ресурсами. Цифрові трансформації забезпечують можливість оперативно реагувати на глобальні фінансові коливання та зміни у законодавчому полі, відіграють ключову роль у забезпеченні фінансової безпеки підприємств в умовах глобалізації, надаючи нові можливості для оптимізації фінансових процесів та управління ризиками. Водночас для ефективного використання цих технологій підприємствам необхідно впроваджувати комплексний підхід до забезпечення захисту своїх фінансових активів і даних.