(untitled) (Світ фінансів, 2017)
Хавтур О. В. Оптимізація структури страхового портфеля: управління ризиками і дохідністю. Проаналізовано основні параметри страхового портфеля страховика та виявлено чинники, що впливають на його динаміку. На основі “портфельної теорії” Марковіца та Шарпа запропоновано модель оптимізації страхового портфеля. Для прогнозування оптимальної структури портфеля використано інструменти оцінки доходності (рентабельності) і рівня ризику: показники очікуваної доходності портфеля, коваріація доходностей за видами операцій, дисперсія та середньоквадратичне відхилення доходностей за портфелем. Havtur O. Prospects of insurance portfolio optimum structure. The main peculiarities of insurer’s insurance portfolio and the main factors which influence on its dynamics are analysed. On Markovits and Sharp’s “portfolio theory” basis, the model of insurance portfolio optimization is suggested. For prospects of portfolio optimum structure the instruments of profit evaluation and risk level are used: ratio of expected portfolio profit, profit covariation by types of transactions, variance and average square deviation of portfolio profit.