(untitled) (Світ фінансів, 2025)
Вступ. У кризових умовах держава змушена максимізувати використання методу оподаткування для формування власних фінансових ресурсів. Один із векторів його розвитку – це розширення бази оподаткування, до складу якої входять доходи громадян, отримані від підприємницької діяльності. Традиційно увага дослідників звернута на особливості механізму спрощеної системи оподаткування. Проте стратегічний орієнтир державної податкової політики на звуження сфери застосування єдиного податку зумовлює необхідність виявити можливості розвитку обох систем оподаткування підприємницьких доходів громадян з акцентом на потребах фінансування органів влади. Мета – проаналізувати досягнутий рівень фіскальної результативності оподаткування підприємницьких доходів громадян в Україні та обґрунтувати можливі заходи з активізації резервів її зростання. Результати. Проведено аналіз і порівняння фіскальної результативності загальної та спрощеної систем оподаткування доходів громадян, отриманих від підприємницької діяльності. Оцінено роль податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного податку у формуванні бюджетних ресурсів органів влади різних рівнів. Запропоновано авторське бачення потенціалу активізації фіскальної результативності оподаткування підприємницьких доходів громадян з урахуванням цілей його розвитку, задекларованих у Національній стратегії доходів до 2030 року. Висновки. Оподаткування підприємницьких доходів громадян урізноманітнює джерела доходів Державного бюджету України та залишається вагомим методом формування доходів місцевих бюджетів. Запропоновані заходи з активізації його фіскального потенціалу будуть успішними за умови гармонійного врахування інтересів усіх стейкхолдерів: органів влади різних рівнів і підприємців, які застосовують різні системи оподаткування отриманих ними доходів. Introduction. In crisis conditions, the state is forced to maximize the use of the taxation method to form its own financial resources. One of the vectors of its development is the expansion of the tax base, which includes citizens’ incomes received from entrepreneurial activity. Traditionally, researchers have focused on the specifics of the simplified taxation system. However, the strategic orientation of state tax policy towards narrowing the scope of the single tax evokes the need to identify opportunities for the development of both systems of taxation of entrepreneurial income of citizens, with an emphasis on the financing needs of government bodies. The purpose of the article is to analyze the achieved level of fiscal effectiveness of taxation of entrepreneurial income of citizens in Ukraine and to substantiate possible measures to activate its growth reserves. Results. The analysis and comparison of the fiscal effectiveness of the general and simplified systems of taxation of income of citizens received from entrepreneurial activity was carried out. The role of the personal income tax, military levy and single tax in the formation of budgetary resources of authorities of different levels was assessed. The author’s vision of the potential for enhancing the fiscal effectiveness of taxation of entrepreneurial income of citizens, taking into account the goals of its development declared in the National Income Strategy until 2030, is proposed. Conclusions. Taxation of entrepreneurial income of citizens diversifies the sources of income of the State Budget of Ukraine and remains a significant method of generating revenues for local budgets. The proposed measures to activate its fiscal potential will be successful if the interests of all stakeholders are harmoniously taken into account: authorities at different levels and entrepreneurs who apply different systems of taxation of their income.