(untitled) (Світ фінансів, 2026)
Вступ. У сучасних умовах глобалізації та цифровізації економічних процесів фінансовий сектор зазнає суттєвих трансформацій. Особливе місце у цьому контексті займає страхова діяльність, яка потребує не лише ефективного управління ризиками, а й прозорого, точного та своєчасного обліку фінансових операцій. Цифровізація обліку й аудиту стає ключовим чинником підвищення ефективності фінансових інструментів страхування на міжнародному ринку, забезпечуючи автоматизацію процесів, зниження людського фактора та покращення якості аналітичної інформації. Мета – визначити особливості цифровізації обліку й аудиту в умовах розвитку фінансового інструментарію страхування на міжнародному ринку. Результати. Досліджено сучасні тенденції цифровізації обліку й аудиту в контексті розвитку фінансових інструментів страхування на міжнародному ринку. Проаналізовано ключові технології, що трансформують традиційні процеси бухгалтерського обліку й аудиту, зокрема автоматизацію, блокчейн, аналітичні платформи та системи електронного документообігу. Висновки. За результатами дослідження сформовано науково-теоретичний підхід до формування комплексу фінансового інструментарію страхування на міжнародному ринку з урахуванням цифровізації обліку й аудиту. Доведено, що впровадження сучасних цифрових технологій здатне забезпечити конкурентні переваги страхових компаній на міжнародних ринках і сприяти стабільності національних фінансових систем. Introduction. In the current conditions of globalization and digitalization of economic processes, the financial sector is undergoing significant transformations. A special place in this context is occupied by insurance activities, which require not only effective risk management, but also transparent, accurate and timely accounting of financial transactions. The digitalization of accounting and auditing is becoming a key factor in increasing the efficiency of financial insurance instruments on the international market, ensuring process automation, reducing the human factor and improving the quality of analytical information. The purpose of the article is to determine the features of digitalization of accounting and auditing in the context of the development of financial insurance instruments on the international market. Results. Modern trends in digitalization of accounting and auditing in the context of the development of financial insurance instruments on the international market are studies. Key technologies that transform traditional accounting and auditing processes are analized, including automation, blockchain, analytical platforms and electronic document management systems. Conclusions. The results of the study have formed a scientific and theoretical approach to the formation of a complex of financial instruments for insurance in the international market, taking into account the digitalization of accounting and auditing. It has been proved that the introduction of modern digital technologies can provide competitive advantages for insurance companies in international markets and contribute to the stability of national financial systems.