(untitled) (Світ фінансів, 2019)
Вступ. Невід’ємною умовою функціонування фінансового механізму державно-приватного партнерства є формування дієвих фінансових методів. Разом із тим в економічній літературі відсутній єдиний підхід стосовно з’ясування сутності фінансових методів та їх видів, що потребує активізації наукових зусиль, спрямованих на дослідження зазначених питань. Мета – поглибити теоретико-концептуальний базис сутності фінансових методів у структурі фінансового механізму державно-приватного партнерства завдяки узагальненню та систематизації наукових підходів до їх розуміння у фаховій літературі. Методи. У дослідженні використано методи діалектичного аналізу та синтезу, а також методи логічного узагальнення, порівняння і формалізації. Результати. Висвітлено сутність фінансових методів, як прояву дії фінансового механізму державно-приватного партнерства. Під ними варто розуміти сукупність фінансових процедур, що використовують у спільній діяльності держава і суб’єкти господарської діяльності задля виконання своїх функцій. Виокремлено їх види, зокрема: фінансове планування, фінансове забезпечення, фінансове регулювання, фінансовий облік, аналіз, оцінка результативності й ефективності функціонування механізму, фінансовий контроль. Розкрито об’єктивну необхідність ефективного розроблення та результативного використання фінансових методів у сфері реалізації партнерських відносин держави і бізнесу. Адже з їх допомогою створюються стратегічні й тактичні вектори діяльності, здійснюється мобілізація необхідних фінансових ресурсів та раціональний їх розподіл, виконуються завдання учасників партнерства. Зазначено, що актуальність зазначених питань зумовила значний інтерес і увагу вчених до вивчення фінансових методів. При цьому вказано на різнобічність висвітлення цього поняття у науковій літературі і, як наслідок, відсутність термінологічної бази його пізнання в сфері обраного дослідження. Перспективи. Важливими є подальші наукові дослідження стосовно здійснення аналізу практичних аспектів використання фінансових методів, що сприятиме з’ясуванню існуючих проблем і виокремленню напрямів їх вирішення.