(untitled) (Світ фінансів, 2019)
Вступ. На сучасному етапі розвитку України стоїть завдання підвищення обороноздатності держави, проведення реформування Збройних сил та інших військових формувань відповідно до новітніх вимог та з урахуванням досвіду, набутого у ході антитерористичної операції, а також розвиток оборонно-промислового комплексу, що необхідно для максимального задоволення потреб армії. Успішність виконання поставлених завдань значною мірою залежить від належного фінансового забезпечення, основу якого становлять видатки державного бюджету. Тому питання динаміки та структури зазначених видатків і виявлення закономірних тенденцій у сфері фінансування оборони є актуальними, особливо в умовах триваючої агресії з боку РФ. Мета – дослідити тенденції фінансового забезпечення потреб оборони за рахунок коштів державного бюджету України, обґрунтувати на цій основі шляхи покращення фінансування потреб національної оборони країни. Результати. В статті розглянуто динаміку та структуру видатків державного бюджету України на оборону з позиції функціональної, економічної та програмної їх систематизації. Виявлено сучасні тенденції здійснення зазначених видатків, акцентовано на наявних проблемах у цій сфері. Висновки. Обґрунтовано шляхи подолання негативних тенденцій у сфері фінансування національної безпеки та оборони в Україні через удосконалення бюджетного планування, покращення державного менеджменту у сфері оборони, підвищення дієвості фінансового контролю, формування громадянського контролю, застосування державно-приватного партнерства у галузі оборони, залучення іноземних інвестицій для розбудови оборонного комплексу, забезпечення прозорості у діяльності органів військового управління, імплементацію кращого зарубіжного досвіду фінансування потреб оборони.