(untitled) (Світ фінансів, 2019)
Вступ. Житлове будівництво займає у структурі економіки усієї країни одне з найбільш вагомих місць, оскільки від ефективної політики житлового будівництва залежить соціально-економічний розвиток країни загалом. Важливим напрямком підвищення дієвості політики житлового будівництва в Україні є оптимізація форм і методів фінансування проектів будівництва об’єктів житлової нерухомості. Мета – систематизувати форми та методи фінансування житлового будівництва, а також виявити їх переваги та недоліки. Результати. Доведено, що проблема забезпечення зростання ефективності функціонування будівельної галузі пов’язана, насамперед, із високим рівнем їх витрат на залучення фінансових ресурсів. Констатовано, що система фінансування житлового будівництва передбачає забезпечення забудовників наявним грошовим капіталом для використання у процесі створення об’єктів житлової нерухомості. У зв’язку з цим наявність достатнього обсягу джерел фінансування житлового будівництва є найважливішою умовою розвитку ринку житла в Україні. Ідентифіковано основні методи фінансування будівництва житла, до яких віднесено: самофінансування, пайове фінансування, кредитне фінансування, державне фінансування та змішане фінансування. Окреслено перспективи застосування кожного із методів фінансування у практиці житлового будівництва на основі врахування переваг та недоліків методів і форм фінансування. Висновки. В процесі прийняття рішення про вибір методу та форми фінансування житлового будівництва необхідно враховувати можливості застосування усіх інструментів фінансування у кожному окремому випадку будівництва об’єкта житлової нерухомості. Зазначено, що значної уваги заслуговує фінансування житлового будівництва за рахунок комбінації різних джерел, що дасть змогу мінімізувати вартість використання фінансових ресурсів.