(untitled) (Світ фінансів, 2019)
Вступ. Дослідження теоретичних засад реалізації розширеної відповідальності виробника в концепції розвитку циркулярної економіки потребує встановлення потенційних моделей впорядкування проблем збору та утилізації відходів для України. Ризики, загрози та виклики щодо підвищення ефективності управління відходами дають змогу отримати значні можливості для бізнесу. Як результат, циркулярна система дає можливість ефективно переміщувати матеріали, енергію, працю та інформацію з метою відновлення природного та соціального капіталу. Саме тому циркулярна економіка виступає частиною зусиль, спрямованих на підвищення економічного розвитку, подолання марнотратного споживання та скорочення недемократичних силових структур у глобальній економіці. Мета – проаналізувати теоретичні засади реалізації розширеної відповідальності виробника та обґрунтувати прикладні аспекти концепції розвитку циркулярної економіки. Результати. Стратегічні рішення в галузі циркулярної економіки базуються на оперативному визначенні повного процесу закупівлі сировини, виробництва, утилізації та переробки як єдиного цілого. Компаніям в Україні необхідно всебічно довести їх можливості щодо захисту довкілля на основі використання стратегії розширеної відповідальності виробника. Підприємствам, які не мають екологічно безпечних технологій утилізації, доцільно створити фонди промислових відходів. На рівні місцевого самоврядування варто запровадити роздільний збір побутових відходів, визначити оптимальні регіональні райони їх розміщення, сортування і переробки. Перспективи. Подальші наукові дослідження у напрямку концепції розвитку циркулярної економіки, розширеної відповідальності виробника доцільно проводити на основі наявного національного та зарубіжного досвіду щодо оцінки циркулярності економіки, її концептів та варіацій. У цих дослідженнях потрібно широко застосовувати методи стратегічного прогнозування та моделювання системи управління відходами підприємства тощо.