(untitled) (Світ фінансів, 2019)
Вступ. Прагнення України до європейської інтеграції зумовлює необхідність запровадження інноваційної моделі розвитку, однією із складових якої є розвиток вітчизняного інноваційного підприємництва, що спонукає шукати нові підходи до реалізації науково-технічного й інноваційного потенціалу економіки країни. Мета – з’ясувати особливості та проблеми фінансового забезпечення розвитку малих інноваційних підприємств в Україні та обґрунтувати напрямки його удосконалення. Результати. Як свідчать дані Державної служби статистики, інноваційну діяльність в Україні у 2018 р. здійснювало лише кожне одинадцяте підприємство. Питома вага підприємств, що впроваджували інновації у 2017 р., становила 16,2%, а тих, що займалися інноваціями, – 14,3%. При цьому частка інноваційної продукції в загальному обсязі промислової становила в 2017 р. лише 0,7%. Вирішення проблем фінансового характеру, що обумовлюють низький рівень інноваційної активності малого підприємництва в Україні, залежить від ефективності функціонування фінансового механізму забезпечення їх розвитку. Особливу увагу слід звернути на використання національних конкурентних переваг, авангардних виробництв, високотехнологічних галузей. Інноваційний попит в Україні має стати не лише економічною категорією, а й суттєвою властивістю характеру людини. Перспективи. Розвиток інноваційного підприємництва здійснюється недостатньо швидко і цілеспрямовано. Його потенціал, як головного інструменту комерціалізації наукових ідей, в Україні фактично не реалізовується. З метою ефективного фінансового забезпечення розвитку малого інноваційного підприємництва необхідно удосконалити бюджетно-податкову політику підтримки суб’єктів малого підприємництва. Деталізація механізмів реалізації цих заходів має стати об’єктом подальших наукових досліджень.