(untitled) (Світ фінансів, 2019)
Вступ. Українська система соціального захисту населення, головним джерелом фінансування якої є бюджетні кошти та кошти державних фондів соціального страхування, нині не спроможна забезпечити достойного рівня пенсій. Залучення недержавних фінансових інститутів до вирішення цієї проблеми дає змогу підвищити ефективність і гнучкість системи соціального захисту населення у старості. Мета – проаналізувати стан, окреслити проблеми розвитку та розробити практичні рекомендації щодо вдосконалення недержавного пенсійного забезпечення як інструменту соціального захисту осіб пенсійного віку. Результати. Розкрито сутність і структуру системи соціального захисту населення, яка об’єднує державну та недержавну складові. Проаналізовано динаміку бюджетних видатків на соціальний захист та видатків Пенсійного фонду України. Виявлено зростання дефіциту Пенсійного фонду, що свідчить про глибоку фінансову кризу в пенсійній системі. Оцінено розвиток недержавного пенсійного забезпечення як механізму формування додаткових фінансових ресурсів для виплати пенсій. Доведено, що недержавні пенсійні фонди (НПФ) є основними фінансовими інститутами, які забезпечують накопичення пенсійних активів. Аналіз діяльності НПФ в Україні демонструє скорочення їх кількості, перевищення кількості учасників НПФ над кількістю укладених договорів, незначний обсяг внесків від фізичних осіб, зростання пенсійних виплат, невеликі темпи приросту вартості пенсійних активів, а також диспропорції в обсягах активів за видами НПФ. Висвітлено роль страхових компаній, які здійснюють страхування життя, в недержавному пенсійному забезпеченні, що полягає в укладенні договорів страхування довічної пенсії з учасниками НПФ, проведенні розрахунку та виплати додаткової пенсії. Розкрито напрями діяльності банківських установ у системі недержавного пенсійного забезпечення щодо заснування НПФ, виконання ролі банку-зберігача НПФ, обслуговування діяльності страхових компаній, які займаються пенсійним страхуванням, залучення пенсійних коштів через відкриття пенсійних депозитних рахунків. Перспективи. Обґрунтовано пропозиції щодо необхідності розроблення виважених раціональних і ефективних управлінських рішень соціально-економічного, нормативно-правового, організаційного характеру для підготовки та реалізації ефективної стратегії розвитку недержавного пенсійного забезпечення.