(untitled) (Світ фінансів, 2019)
Вступ. З’ясування ролі податкових надходжень у формуванні доходів бюджету, здійснення динамічного аналізу їх абсолютних та відносних значень як щодо зведеного бюджету, так і за рівнями бюджетної системи в умовах постійного коригування норм бюджетного та податкового законодавства стає актуальним та своєчасним, що вимагає дослідження цього питання. Мета – поглибити теоретико-практичні засади сутності, складу та структури податкових надходжень, їхньої ролі у наповненні бюджетів різних рівнів. Результати. Продемонстровано неузгодженість норм бюджетного та податкового законодавства, що мала місце до 2011 р. у контексті визначення складу податкових платежів, і наголошено на необхідності попереднього коригування показників звітності органів казначейства перед проведенням динамічного аналізу доходів бюджету. Визначено роль податкових надходжень у формуванні доходів бюджету, подано динаміку їх фактичних і реальних (з урахуванням впливу цінового чинника) значень, названо перелік бюджетоформуючих податків. Продемонстровано пропорції розмежування податків і зборів між бюджетами, показано, що процеси децентралізації коштів здебільшого відбуваються на рівні місцевих бюджетів, частка податкових надходжень державного бюджету у зведеному бюджеті країни залишається високою. Продемонстрована зміна пропорцій розподілу податкових надходжень між бюджетами у межах зведеного бюджету внаслідок розпочатої практики формування об’єднаних територіальних громад. Перспективи. У подальших дослідженнях планується зосередити увагу на розробці шляхів зростання податкових надходжень бюджету.