(untitled) (Світ фінансів, 2020)
Вступ. Стрімке пожвавлення інтеграційних процесів в усьому світі, посилення міжнародного економічного співробітництва, активізація експортно-імпортних операцій збільшують вплив митної системи на стан національної економіки. Відтак гостро постає необхідність використання дієвих механізмів блокування та усунення чинників, які підривають діяльність митної системи і не сприяють підвищенню рівня митної безпеки держави. Мета – проаналізувати індикатори митної безпеки України й ідентифікувати джерела загроз митній безпеці держави, з’ясувати роль фіскальної ефективності митних органів у забезпеченні митної безпеки держави, розробити рекомендації щодо усунення реальних і потенційних загроз у контексті мінімізації митних ризиків за умов конфлікту інтересів окремих учасників ЗЕД. Результати. Розкрито сутність митної безпеки держави, визначено джерела загроз митній безпеці. Проаналізовано значення індикаторів митної безпеки України крізь призму митного навантаження на економіку країни й ефективності діяльності митних органів у 2009–2018 рр. Виявлено втрату позицій України на світовому ринку та зменшення обсягів торгівельних операцій українських суб’єктів господарювання, що свідчить про певні кризові явища в національній економіці. Констатовано, що залежність державного бюджету на 2/5 від обсягів митних платежів є окремим ризиком з позицій фінансової безпеки держави. Встановлено, що система митного контролю, передусім, характеризується якісними вихідними параметрами, які перебувають переважно за межами прямої юрисдикції митних органів, проте безпосередньо впливають на ефективність організації митної справи на практиці. Суб’єктивними чинниками впливу на ефективність організації митної справи є рівень інформаційно-технічного забезпечення та порядок організаціїпроцедур митного контролю, часові витрати на здійснення митного оформлення товарів, налагодженість комунікативних відносин між учасниками митних відносин, рівень кваліфікації працівників, дотримання усіма учасниками ЗЕД правил та процедур проходження митного контролю. Підтверджено, що головними критеріями оцінювання митної безпеки держави мають бути повнота сплати митних платежів і частота виявлення випадків митних правопорушень; загрозою для митної безпеки держави може бути саме та частина митних податків, яку митні органи не добрали до державного бюджету внаслідок цього, або бюджет втратив через компенсацію ПДВ за фіктивний експорт. Митна безпека держави тісно пов’язана з митною безпекою суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності та визначається рівнем налагодженої взаємодії усіх суб’єктів митних відносин. Перспективи. Обґрунтовано пропозиції щодо впровадження першочергових заходів у системі підвищення митної безпеки України, зокрема: координації дій усіх державних органів щодо здійснення митного контролю з метою усунення корупційної складової під час проходження митного та прикордонного оформлення, модернізації інформаційного забезпечення та налагодження комунікацій між працівниками митних органів та суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності.