(untitled) (Світ фінансів, 2020)
Вступ. В сучасних умовах глобалізації соціально-економічного розвитку та формування нової фінансової цивілізації визначне місце посідають суспільні аспекти податкової політики. Система оподаткування доходів громадян в Україні сьогодні не повною мірою може впоратися із виконанням своїх функцій. Досвід розвинених європейських країн щодо формування ефективного механізму оподаткування доходів фізичних осіб сприятиме налагодженню новітньої соціальної та фіскально-орієнтованої парадигми оподаткування громадян в Україні. Посилення інтересу до процедур адміністрування податку на доходи фізичних осіб також пояснюється тим, що цей податок є одним із основних джерел надходження до бюджету України. Мета – визначити особливості справляння податку на доходи фізичних осіб в Україні, з’ясувати спільне та відмінне у системі оподаткування в Україні та європейських країнах, систематизувати рекомендації щодо вдосконалення механізму оподаткування доходів громадян. Результати. Наведено типологізацію систем оподаткування доходів фізичних осіб у зарубіжних країнах. Розглянуто загальні риси оподаткування доходів громадян та механізми застосування ставок податку на доходи фізичних осіб в деяких країнах Європейського Союзу. Аргументовано, що імплементація європейського податкового досвіду сприятиме швидшому переходу до нової та дієвої системи оподаткування доходів фізичних осіб в Україні. Для вдосконалення оподаткування доходів фізичних осіб в Україні необхідно переглянути ставки податку на доходи фізичних осіб, збільшити розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, забезпечити повноцінне функціонування електронного декларування доходів громадян, оптимізувати пільгову політику, підвищити рівень податкової грамотності та податкової культури населення тощо. Перспективи. У подальших наукових дослідженнях увагу буде приділено соціальним аспектам оподаткування доходів громадян в частині диференціації податкових ставок, логічності використання преференцій в оподаткуванні доходів фізичних осіб, запровадження дієвого порогу неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, популяризації права на податкові знижки тощо.