(untitled) (Світ фінансів, 2020)
Вступ. Одними із чинників структурних змін на фінансовому ринку України є зростаючі масштаби використання мережі Інтернет і мобільних пристроїв для надання фінансових послуг. Наразі можна помітити, що радикальні зміни в сфері технологій торкнулися не тільки інформаційної сфери, а й економічної. Сучасна технічна революція значно вплинула й на інфраструктуру банківського сектору, що пов’язано з підвищенням автоматизації у роботі банків та більшою орієнтованістю на клієнтів. Здебільшого такі перетворення в галузі пов’язані з необхідністю скорочення витрат, підвищенням безпеки фінансових операцій, а також забезпеченням відповідності сфери послуг суспільству, яке постійно розвивається. Мета – визначити тенденції розвитку та напрямки досліджень новітніх фінансових технологій у банківській галузі. Методи. Теоретико-методологічну основу статті становлять наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених і фахівців з питань теорії банківських інновацій та фінансових технологій. У процесі дослідження використовували такі загальнонаукові методи пізнання, як: теоретичне узагальнення, порівняння та систематизація (для дослідження сутності понять “фінансові технології”, “фінтех”, “штучний інтелект”, “відкритий банкінг”, “блокчейн”; визначення видів фінансових технологій); спостереження (під час дослідження впроваджених фінтех в банківських установах); графічний метод (для наочного представлення результатів аналізу). Результати. Розкрито сутність поняття “фінансові технології”. Проаналізовано сучасні фінтех напрямки в Україні та світі. Наведено найбільш вдалі приклади застосування фінансових технологій у банківському секторі за останні роки. Запропоновано низку напрямків для майбутніх досліджень у сфері фінансових технологій, які наразі є доволі перспективними у банківській галузі та могли б бути започатковані в Україні й світі. Перспективи. З огляду на значну міжбанківську конкуренцію, проблема розвитку фінансових технологій у наданні фінансових послуг банківськими установами стала особливо актуальною. Крім того, вдосконалення фінансових технологій повинно мати різнопланове спрямування для забезпечення ефективності й очікуваної результативності роботи банків. Тому необхідно покращувати не лише фінансові технології, фінансові послуги та продукти, а й способи їх надання клієнтам банківських установ, комунікації банківських працівників з клієнтами, просування сучасних фінансових технологій та ін. Фінансування, різні консультаційні послуги та платежі – можна наразі вважати одними з найбільш перспективних напрямків для майбутніх досліджень у сфері фінансових технологій.