(untitled) (Світ фінансів, 2020)
Вступ. В умовах лібералізації зовнішньоекономічних зв’язків, послаблення державного контролю за рухом капіталу, прискорення глобалізаційних процесів у фінансово-кредитній сфері значно підвищилася фінансова нестабільність, яка послабила стійкість національних економік і зробила їх більш вразливими до кризових шоків. Значні втрати економіки від кризових явищ посилюють потребу в дослідженні суті фінансової нестабільності і стійкості економіки, чинників, що впливають на їх стан, виявлення передкризових ризиків. Мета – узагальнити теоретичні підходи до визначення сутності фінансової стабільності, фінансової нестабільності та фінансової стійкості, виявити чинники, які впливають на їх стан, а також визначити особливості забезпечення фінансової стійкості економіки за умов пандемії Covid-19. Методи. У дослідженні сучасних теоретичних підходів стосовно визначення сутності фінансової стабільності та фінансової стійкості економіки використано низку загальнонаукових і спеціальних методів дослідження, зокрема: аналіз, синтез, індукцію, дедукцію, абстрактно-логічний та узагальнення. Результати. Розглянуто й узагальнено теоретичні підходи щодо визначення сутності фінансової стабільності та фінансової стійкості економіки. Встановлено, що вони є взаємопов’язаними івзаємозалежними між собою явищами і найважливішими умовами стабільного розвитку національної економіки. Проаналізовано погляди вчених і дослідників на сутність фінансової нестабільності, причини її виникнення і можливі негативні наслідки для економіки. Встановлено, що переважна більшість вчених пов’язують нестабільність із нездатністю фінансової системи протистояти шокам і перешкоджати їх руйнівному впливу на реальну економіку. З’ясовані чинники, які можуть зумовити фінансову нестабільність, і що вплив кожного з них на певний момент часу може бути визначальним. Акцентовано увагу на наростанні ризиків виникнення і розгортання кризових явищ як у світовій, так і національних економіках в умовах пандемії коронавірусу (Covid-19), а також на важливості надання державної підтримки господарюючим суб’єктам і галузям для їх адаптації до обставин, що склалися. Перспективи. В подальших наукових дослідженнях пропонується зосередити увагу на виробленні та ефективному використанні заходів, спрямованих на підвищення фінансової стійкості економіки, які даватимуть можливість мінімізувати негативний вплив шоків і підтримувати стабільно зростаючу економічну динаміку