(untitled) (Світ фінансів, 2020)
Вступ. Дослідження теоретичних засад впливу локальних конфліктів на глобальну економіку потребує економічного вивчення таких стратегічних явищ, як гонка озброєнь, створення міжнародних альянсів та економічні наслідки військових витрат. Ризики, загрози і виклики щодо прямих і непрямих втрат, яких зазнають обидві сторони конфлікту, також негативно впливають як на третю сторону, так і на глобальну економіку в цілому. Як результат, глобальні лідери та суб’єкти, задіяні у конфліктах, замислюються про ефективність їх участі у протистоянні. Саме тому аналіз локальних конфліктів та оцінка їх вартості для глобальної економіки, враховуючи безпосередню участь України в одному з них, актуалізує тему дослідження. Мета – проаналізувати глобальні зміни, які провокують локальні конфлікти, та оцінити вартість локальних конфліктів у глобальній економіці. Результати. Несправедливий розподіл вигод від глобалізації спричинює загрозу конфліктів на регіональному, національному й інтернаціональному рівнях. Громадянські або внутрішньодержавні війни стали поширеними, і ці “нові” війни стали зрозумілими лише в контексті політичної, економічної та військової глобалізації. Існує кореляція між зростанням витрат на війну та збільшенням кількості конфліктів. Вартість конфліктів для глобальної економіки є надзвичайно високою, адже, окрім руйнування сімей, громад та цілих країн, конфлікти несуть глобальні економічні наслідки. Війна в Україні відчутно вплинула на її економіку та фінансову систему, призвела до значних матеріальних втрат унаслідок фізичного знищення житла, інфраструктури, соціальних і промислових об’єктів. Перспективи. Подальші наукові дослідження локальних конфліктів у глобальній економіці доцільно проводити на основі наявного національного та зарубіжного досвіду щодо їх вартості та впливу на економіку. В цих дослідженнях потрібно широко застосовувати методи стратегічного прогнозування та моделювання до системи оцінки економічних втрат внаслідок гібридних війн.