(untitled) (Світ фінансів, 2020)
Вступ. Сучасні тенденції розвитку національних економік у глобалізованому фінансовому просторі зумовлені необхідністю зростання конкурентоспроможності суб’єктів господарювання на основі активізації інноваційної діяльності. Водночас результативність фінансової політики в умовах ринкової конкуренції має проявлятися у стимулюванні інновацій, використанні здобутків науково-технічного прогресу, інтелектуалізації виробництва і, як наслідок, впровадженні нововведень в усіх сферах життєдіяльності. У цьому контексті актуалізується роль держави та суб’єктів господарювання в частині застосування інструментів стимулювання інноваційних процесів з метою забезпечення сталого розвитку країни, фінансової стабільності суб’єктів господарювання та зростання рівня добробуту громадян. Мета – з’ясувати сучасні наукові підходи щодо стимулювання суб’єктів господарювання до здійснення інноваційної діяльності з метою забезпечення фінансової стабільності та зростання економіки країни. Результати. Досліджено поняття інновацій та сучасні проблеми стимулювання інноваційної діяльності суб’єктів господарювання. Розглянуто проблеми створення і розвитку інноваційної інфраструктури підприємства як необхідної умови підвищення рівня його інноваційного розвитку. Розкрито вплив системи стимулювання персоналу на розширення інноваційних можливостей і зміцнення конкурентоспроможності підприємства. Виявлено, що стимулювання інноваційної діяльності можливе через комплексне проведення організаційних заходів на державному рівні та створення умов для ефективної співпраці наукового і підприємницького секторів у сфері інноваційної діяльності. З’ясовано, що у процесіуправління інноваційною діяльністю слід дотримуватися інтеграційного комплексного підходу до усіх рівнів господарювання. Висновки. Для забезпечення подальшого розвитку інноваційної діяльності в Україні необхідне комплексне використання методів стимулювання інноваційної активності, зокрема: оптимізація податкового законодавства; удосконалення законодавчої бази щодо діяльності венчурних фондів; поліпшення механізму захисту прав інтелектуальної власності; забезпечення ефективної співпраці наукового та підприємницького секторів у сфері інноваційної діяльності.