(untitled) (Світ фінансів, 2020)
Вступ. Питання функціонування митної системи під час Другої світової війни – одна із малодосліджених, але надзвичайно цікавих сторінок в історії фінансів, адже зовнішньоекономічна діяльність не припинялася під час ведення бойових дій. Мета – виявити особливості організації експортно-імпортних операцій в СРСР у період 1941–1945 рр. та з’ясувати роль і значення митної служби у забезпеченні цих процесів. Методи. Під час дослідження були використані загальнонаукові і спеціальні методи: аналізу, узагальнення, статистичний, графічний, табличний. Результати. Досліджено питання здійснення зовнішньоекономічної діяльності СРСР в період ведення активних бойових дій із Німеччиною. З’ясовано, що через об’єктивні причини радянський імпорт у 19 разів переважав експорт. Основними імпортними товарами були зброя та військове спорядження, промислове обладнання, продукти харчування, стратегічна сировина і матеріали. Головними статтями радянського експорту стали хутро, прядильні матеріали, окремі види продовольства, руди і метали. В цих умовах митна система здійснювала контроль за експортно-імпортними операціями, переміщенням через митний кордон вантажів, транспортних засобів, пасажирів, поштових відправлень; боролася з контрабандою та збитками у зовнішній торгівлі; адмініструвала митні платежі. Основний товаропотік надходив за системою ленд-лізу і припав на митниці Північного (Мурманська та Архангельська), Південного (Бакинська, Джульфінська, Гауданська) і Далекосхідного (Владивостоцька) регіонів. На теренах сучасної України митна система була зруйнована в перші дні війни, її відбудова розпочалася з 1 січня 1944 року.