(untitled) (Світ фінансів, 2021)
Вступ. Результати, яких досягають при управлінні державними фінансами, можуть бути виражені через організаційний, соціальний та економічний ефекти, що діалектично пов’язані між собою та значною мірою визначають ступінь задоволення змінних у часі суспільних інтересів. При цьому отримані фінансові показники в бюджетній сфері та в державному секторі економіки характеризуватимуть економічний ефект від управління державними фінансами. Його значення, як правило, підтверджують доцільність існування функціонуючого управлінського апарату й ефективність прийнятих ним рішень у всіх сферах життєдіяльності суспільства. Мета – на підставі авторського методичного підходу оцінити економічний ефект від управління державними фінансами України та обґрунтувати напрямки його підвищення. Результати. У статті визначено індикатори економічного ефекту від управління державними фінансами. Проведено аналіз окремих показників бюджетної, боргової, інвестиційно-інноваційної стійкості в державі, а також фінансової стійкості суб’єктів державного сектору економіки у 2008–2018 рр. Встановлено тенденції показників виконання плану Державного бюджету України, надійності дохідної частини Пенсійного фонду України, надходжень від приватизації, зовнішнього державного боргу, ефективності та рівня освоєння бюджетних інвестицій. Досліджено кількість і структуру державного сектору, його фінансовий вклад у національну економіку. Обґрунтовано необхідність проведення низки першочергових заходів, які позитивно вплинуть на індикатори економічного ефекту від управління державними фінансами України. Перспективи. У подальших публікаціях буде визначено інтегральний показник економічного ефекту від управління державними фінансами та здійснено прогнозування його значень.