(untitled) (Світ фінансів, 2021)
Вступ. Актуальність теми наукового дослідження обґрунтовується тим, що на часі – застосування новітніх підходів до управління соціальними ризиками, які супроводжують розвиток суспільства. Саме завдяки розробленню та реалізації соціальних проєктів можна забезпечити зменшення ймовірності настання негативних наслідків від проблем соціального характеру. Мета – обґрунтувати теоретико-прикладні основи функціонування соціальних проєктів за рахунок різних джерел фінансування в умовах поширення ризикових обставин соціального характеру. Методи. У процесі дослідження застосовано такі методи наукового пізнання, як: аналіз і синтез, індукція та дедукція, спостереження, порівняння. Результати. Простежено за кількома науковими підходами вітчизняних науковців до розкриття сутності соціального ризику. Серед них виокремлено підхід, який вкладає у сутність цього поняття соціально значущу обставину об’єктивного характеру, у разі настання якої громадяни не здатні самостійно утримувати себе та потребують додаткового матеріального захисту з боку держави. У досліджуваних дефініціях соціального проекту виокремлено таку складову, як мета його реалізації. Проєкти соціального розвитку спрямовані на здійснення соціальних змін, якими можуть бути: зниження бідності, покращення добробуту, побудова елементів громадянського суспільства тощо. Підтримано науково-експертну думку про те, що для розроблення та реалізації соціальних проєктів важливо обґрунтувати їхню доцільність за низкою показників. Серед них – соціальний ефект, що відображає міру задоволеності населення якістю життя, та соціальна ефективність, яка свідчить про підвищення якості життя людей у результаті соціально-інвестиційної діяльності. Визначено різні види соціальних проєктів, залежно від того, які джерела ресурсів використовують для їх фінансування. Проаналізовано вітчизняну практику реалізації соціальних проєктів, фінансову участь в яких беруть міжнародні фінансові організації. Висновки. За результатами проведеного наукового дослідження зроблено висновки про те, що, по-перше, на сьогодні соціальні ризики набули поширення, по-друге, для зменшення їх негативного впливу на суспільство розробляють соціальні проєкти, по-третє, для їх реалізації залучають фінансові ресурси з різних джерел. Окреслено перспективи подальших наукових досліджень у напрямку обґрунтування прикладних аспектів функціонування проєктів соціального спрямування за рахунок різних джерел фінансових ресурсів в Україні.