(untitled) (Світ фінансів, 2021)
Вступ. З утвердженням глобального процесу сталого розвитку зростає потреба наукових досліджень його забезпечення. У цьому контексті важливим є системне використання інструментів фіскальної політики у досягненні цілей сталого розвитку, що спричинятиме позитивний ефект не лише в глобальному масштабі, а й покращуватиме соціально-економічне становище в Україні. Мета – дослідити взаємозв’язок фіскальної політики та сталого розвитку, аргументувати пріоритетність використання інструментарію фіскальної політики у досягненні цілей сталого розвитку, а також оцінити дієвість їх використання у досягненні цих цілей. Методи. У дослідженні фіскальної політики при досягненні цілей сталого розвитку застосовано загальнонаукові та спеціальні методи, а саме: порівняння, групування, графічного та табличного аналізу. Результати. Обґрунтовано, що фіскальна політика має значний потенціал у забезпеченні сталого розвитку. Будучи різновидом державної політики, вона здійснює вплив на соціально-економічні процеси, які відбуваються у країні. Аргументовано, що в українській практиці використання інструментарію фіскальної політики не забезпечує прогрес у досягненні цілей сталого розвитку. Використання податкового та видаткового регулювання, а також інструменту боргових фінансів відбувається за відсутності стратегії їх взаємоузгодження та підпорядкування однаковим цільовим параметрам. Це призводить до зростання соціальних розривів і диспропорцій, погіршує економічний стан та навколишнє природне середовища. Доведено, що досягнення цілей сталого розвитку сприятиме покращенню соціально-економічного становища в Україні та стану державних фінансів. Перспективи. Подальші наукові дослідження доцільно спрямувати на пошук шляхів щодо досягнення визначених глобальних цілей сталого розвитку з допомогою раціоналізації державних рішень щодо синергетичного використання інструментів фіскальної політики.