(untitled) (Світ фінансів, 2021)
Вступ. Поточний етап трансформації української економічної системи у вимірі цифровізованого простору обумовлює особливості формування новелізаційної моделі страхового ринку. Відтак під дією перманентних змін логос страхування знайшов своє відображення в дещо іншій площині. Зокрема, виклики сьогодення видозмінили дефініцію “страхування” та його функціональне призначення. Власне діджиталізація виступила тією рушійною силою, що продукувала зміни на страховому ринку, а також стала життєво необхідною вимогою сучасності, яка дала змогу страховикам закріпити свої конкурентні позиції шляхом максимальної адаптації до навколишніх змін. У результаті трансформаційного процесу має місце диверсифікація і діджиталізація страхових послуг. Мета – визначити новелізаційні тенденції розвитку страхових компаній в Україні та обґрунтувати переваги впровадження діджиталізації на прикладі страхової компанії. Результати. Охарактеризовано новий напрямок у страхуванні − діджитал-страхування, визначено його роль у діяльності українських страховиків. Виокремлено переваги і недоліки діджиталізації у роботі страхових компаній в умовах сьогодення. Встановлено, що площина цифровізованого простору має більше переваг, аніж недоліків. Запропонований план щодо впровадження діджиталізації на прикладі ПрАТ УСК “Княжа Вієнна Іншуранс Груп”, що містить перелік заходів реалізації проєкту. За допомогою інструменту “Google Trends” досліджено популярність страхової компанії. Обґрунтовано економічну доцільність впровадження діджиталізації за допомогою системи фінансово-економічних показників. Реалізація запропонованого плану дасть можливість страховій компанії зміцнити свої конкурентні позиції на страховому ринку. Перспективи. Предметом подальших наукових досліджень є вивчення впливу новелізаційних тенденцій розвитку страхових компаній як векторів посилення конкурентних позицій вітчизняних страховиків.