(untitled) (Світ фінансів, 2023)
Вступ. Важливим елементом реалізації концепції сталого розвитку в Україні та Концепції розвитку системи фінансового забезпечення у сфері охорони здоров’я є модернізація фінансового механізму медичних закладів, розробки нових моделей фінансової діяльності в контексті забезпечення їхньої стабільності та стійкості. Метою – дослідити основні теоретико-методологічні підходи до аналізу фінансової стійкості закладів охорони здоров’я в умовах сталого розвитку. Методи. Поставленої мети досягнуто з використанням загальнонаукових, спеціальних та емпіричних методів пізнання процесів і явищ. Зокрема, методи аналізу й синтезу, порівняння, узагальнення використані для дослідження сталого розвитку суспільства і підприємства, фінансової стійкості закладів охорони здоров’я; наукової абстракції, структурно-логічний та табличний методи, структурно-динамічний та коефіцієнтний аналіз – для визначення й аналізу фінансової стійкості медичних установ. Результати. Досліджено теоретичні основи та методичні підходи аналізу фінансової стійкості. Адаптовано методику до сучасних закладів охорони здоров’я, які набули рис підприємницького характеру, здійснено аналіз медичного закладу і розраховано показники для визначення рівня фінансового стану. Висновки. Фінансова стійкість комунальних некомерційних установ – це стан фінансових ресурсів та управління ними, яке забезпечує рівновагу активів і пасивів у мінливому зовнішньому і внутрішньому середовищі та забезпечує постійну платоспроможність та інвестиційну привабливість в межах допустимого рівня ризику. Аналіз фінансової стійкості закладів охорони здоров’я дає змогу оцінити їхню готовність до погашення своїх боргів, фінансову незалежність, тенденції зміни рівня цієї незалежності, раціональність управління державними та самостійно залученими коштами. Алгоритм визначення фінансової стійкості охоплює використання балансової моделі фінансової рівноваги, трикомпонентного показника, визначення оптимальних ступенів охоплення джерел фінансового забезпечення закладів охорони здоров’я (ЗОЗ) та розрахунок абсолютних і відносних показників.