(untitled) (Світ фінансів, 2023)
Вступ. Період протистояння агресії РФ проти України передбачає необхідність вирішення принципово нових завдань, які стоять перед державою, та великого пласту накопичених раніше проблем. Це зумовлює ключову потребу у вдосконаленні видатків державного бюджету. Мета – розробити магістральні вектори удосконалення управління видатками державного бюджету, спрямовані на забезпечення спроможності протистояння агресії РФ проти України та реалізації заходів щодо побудови модерної держави, інтегрованої в європейський та євроатлантичний простір. Результати. Обґрунтовано основні вектори вдосконалення видатків державного бюджету, а саме: зміцнення організаційної спроможності суб’єктів управління видатками бюджету, вдосконалення пріоритетів використання коштів бюджету, налагодження дієвих комунікацій з суспільством, модернізація процедур формування і виконання видатків бюджету (технологій бюджетування) та розвиток інституційного забезпечення використання коштів бюджету. Визначено комплекс заходів для періоду протистояння агресії РФ проти України та повоєнної розбудови країни з метою зміцнення організаційної спроможності суб’єктів управління видатками бюджету, який охоплює розвиток людського капіталу, впровадження новітніх цифрових технологій, запровадження штучного інтелекту та посилення партнерських зв’язків. Для зазначених періодів окреслено напрямки зміцнення пріоритетів видатків бюджету, що передбачають зміни в кожній із функцій видатків бюджету в економічній системі (розміщення, перерозподіл і стимулювання) та в публічному управлінні (програмування і контроль). Запровадження сучасних технологій бюджетування в Україні доцільно здійснювати з огляду на можливості застосування в період протистояння агресії РФ актуальних документів НАТО щодо оптимізації розміщення ресурсів для максимізації результату в оборонній сфері та з урахуванням потенціалу європейської та євроатлантичної інтеграції в повоєнний період. Висновки. Заходи щодо вдосконалення видатків в умовах протистояння агресії РФ мають бути спрямовані не лише на вирішення актуальних для цього періоду завдань, а й створювати сприятливе середовище для подальшої модернізації відносин у сфері видатків бюджету в період повоєнної розбудови країни, успішної європейської та євроатлантичної інтеграції.