КІЛЬКІСНІ МЕТОДИ ФІНАНСОВОГО ПРОГНОЗУВАННЯ БОРГОВОЇ СТРАТЕГІЇ ДЕРЖАВИ: КОНЦЕПТУАЛІЗАЦІЯ, МЕТОДОЛОГІЯ, ПРАКТИКА (Світ фінансів, 2017)
Іващук О. Кравчук Н. Я. Кількісні методи фінансового прогнозування боргової стратегії держави: концептуалізація, методологія, практика. Розкрито питання стратегії і тактики боргової політики України, запропоновано й апробовано модельний інструментарій для прийняття аргументованих рішень щодо боргової стратегії держави. На основі регресійного моделювання (поліноміальна модель) аргументовано тісний кореляційний взаємозв’язок між дефіцитом бюджету й зовнішнім державним боргом; визначено гранично допустимий рівень дефіциту бюджету та зовнішнього державного боргу. Враховуючи боргові, фіскальні й монетарні аспекти ймовірної макроекономічної динаміки, запропоновано три сценарії еволюції боргової стратегії України. Ivashchuk O. T., Kravchuk N. Quantitative methods of financial forecasting of the state debt strategy: сonceptualization, methodology, practice.  The question of strategy and tactics of Ukrainian debt olitics is opened; modeling toolkit for acceptance of the argued decisions concerning debt strategy of the state is offered and probed. On a basis of regressive modeling (polynomial model) close correlation interrelation between deficiency of the budget and external state debt is argued; maximum shortage level of the budget and external state debt is determined. Taking into account debt, fiscal, monetary aspects of probable macroeconomic’ dynamic, three scripts of debt’s strategy evolution of Ukraine is offered.