МОДЕРНІЗАЦІЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ У ДЕРЖАВНОМУ СЕКТОРІ В УМОВАХ РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ПУБЛІЧНИМИ ФІНАНСАМИ ТА ЗМІЦНЕННЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ (Світ фінансів, 2023)
Вступ. Реформування системи управління публічними фінансами, а у їхньому складі модернізація бухгалтерського обліку фінансових ресурсів та зміцнення фінансової безпеки суб’єктів господарювання у державному секторі є однією з найважливіших проблем діяльності українського уряду, а також вітчизняних науковців і практиків. Масштаби такого реформування є дуже великими і різнобічними. Вони охоплюють усі складові економічної системи держави, спрямовані на мінімізацію негативних аспектів діючої системи управління, очікуваних ризиків та охоплюють великий спектр практичних дій. Це дало б можливість подолати всі труднощі, які обумовлені об’єктивними, суб’єктивними, внутрішніми, зовнішніми чинниками та сприяти інтеграції економіки України до ЄС.Мета – розкрити сучасні теоретичні, методологічні, практичні засади модернізації бухгалтерського обліку фінансових ресурсів у державному секторі в умовах реформування системи управління публічними фінансами та зміцнення фінансової безпеки суб’єктів господарювання, виявити позитивні, негативні та проблемні наслідки і на їхній базі запропонувати напрями розвитку й очікувані результати реалізації цієї стратегії.Методи. У роботі використано діалектичний, метафізичний, історичний, структурно-логічний, інституціональний, функціональний, поведінковий підходи. Результати дослідження отримано за рахунок застосування методів узагальнення, аналізу і синтезу, індукції і дедукції, порівняння, сходження від конкретного до абстрактного і від абстрактного до конкретного, оцінювання, передбачення та інших.Результати. Розкрито сучасний стан управління публічними фінансами, недоліки організації системи цього управління, найважливіші напрями реформування протягом 2000–2022 рр. З’ясовано взаємозв’язок між реформуванням системи управління публічними фінансами, напрямами модернізації бухгалтерського обліку у державному секторі, фінансовими ресурсами та фінансовою безпекою суб’єктів господарювання. Охарактеризовано стратегічні цілі реформування системи управління публічними фінансами та способи реалізації таких цілей. Розглянуто найважливіші етапи модернізації системи бухгалтерського обліку і фінансової звітності у державному секторі, її мету, підходи до з’ясування змісту фінансових ресурсів, зокрема у державному секторі, як об’єкта бухгалтерського обліку. Значне місце відведено питанням характеристики фінансової безпеки суб’єктів господарювання та напрямам її здійснення у державному й комунальному секторах. Сформовано найважливіші очікувані ризики, які можуть перешкоджати реалізації стратегічних завдань, а також позитивні результати, які можуть бути отримані завдяки здійсненню системних заходів стосовно реформування механізму управління публічними фінансами та окремих його складових.Висновки. Обґрунтовано пропозиції щодо реформування напрямів модернізації бухгалтерського обліку фінансових ресурсів у державному секторі в умовах реформування системи управління публічними фінансами та зміцнення фінансової безпеки суб’єктів господарювання. За умови їхньої ефективної реалізації вони сприятимуть прискоренню темпів соціально-економічного розвитку країни, підвищенню життєвого рівня громадян та інтеграції України до Європейського Економічного Співтовариства, що є стратегічною ціллю Української держави.