ПРОБЛЕМАТИКА ВИКОРИСТАННЯ НОВІТНІХ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У МИТНОМУ ПРОСТОРІ УКРАЇНИ (Світ фінансів, 2023)
Вступ. Перехідні процеси від індустріального до інформаційного типу суспільної організації характеризуються різним рівнем використання інформаційних технологій, станом розвитку інформаційного забезпечення держави, рівня її демократичності тощо. Намір України увійти в європейський простір ознаменував собою реформаційні процеси з активною побудовою інформаційно-комунікаційних технологій і процедур, орієнтованих на вдосконалення здійснення митних формальностей, підвищення рівня ефективності інформаційного, технічного, кадрового забезпечення їх реалізації для побудови налагоджених митних правовідносин не лише в митному просторі держави, а й за його межами.Мета – дослідити проблематику використання інформаційно-комунікаційних технологій, що застосовують в діяльності митні органи України, окреслити пріоритети підвищення рівня інформаційного забезпечення митних інституцій України, напрями здійснення цифрових трансформацій митного простору держави.Результати. В результаті проведеного дослідження прагматики використання інформаційних і комунікаційних технологій у діяльності митних інституцій України систематизовано хронологію їх становлення, проаналізовано генезис інформатизації митного простору України в умовах цифровізації економіки, окреслено особливості використання сучасних інформаційних систем митних органів України, деталізовано переваги приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту. Констатовано, що, незважаючи на вплив надзвичайно агресивних за своєю природою зовнішніх і внутрішніх чинників, на кшталт військової агресії росії, наслідків втрати частини територій, виробничого потенціалу, спаду ділової та зовнішньоекономічної активності, незворотних наслідків постпандемічного відновлення, в митному просторі України все ж має місце розширення використання цифрових та інформаційно-комунікативних технологій, що здійснює докорінний вплив на оптимізацію управлінських, соціальних, економічних і суспільних процесів розвитку держави.