СУТНІСТЬ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ЯК ОБ’ЄКТА АНАЛІЗУ (Світ фінансів, 2023)
Вступ. В умовах розвитку глобалізаційних процесів, посилення міждержавного інформаційного обміну, нестабільності економічної ситуації в Україні загострюються виклики і загрози безпеці країни, зокрема зростають ризики інфляції, тінізації економіки та легалізації незаконних доходів. Тому питання розбудови системи економічної безпеки та її пріоритетної складової – фінансової безпеки – набувають особливої актуальності. Важливо переосмислити теоретичні передумови та термінологічно-понятійний апарат безпекової сфери в контексті вирішення актуальних завдань аналізу фінансової безпеки на всіх рівнях економічного устрою держави.Мета – на основі аналізу інформації з фахових джерел та чинних нормативно-правових актів визначити зміст економічної та фінансової безпеки як об’єктів аналітичних досліджень.Результати. Встановлено, що фінансово безпечним визнається стабільний стан фінансової системи держави, за якого створені необхідні фінансові умови для її сталого розвитку та забезпечення стійкості фінансової системи країни. Задля цілей аналізу фінансової безпеки доцільно її класифікувати на такі рівні: глобальний, державний (національний), регіональний, галузевий, підприємницький. Аналіз фінансової безпеки на різних рівнях дає змогу оптимізувати інформаційне забезпечення прийняття управлінських рішень з урахуванням стратегічних цілей та впливу зовнішнього середовища.Висновки. Розвинуто сутнісне наповнення дефініцій “економічна безпека”, “фінансова безпека” та розкрито їх змістовну і функціональну характеристики. Держава визнається економічно безпечною, якщо її економічний стан стабільний, характеризується збалансованістю відповідних показників і невразливістю до зовнішніх і внутрішніх загроз та забезпечує на основі дотримання національних економічних інтересів сталий і ефективний розвиток. Фінансову безпеку слід розглядати як пріоритетну складову економічної безпеки держави. Аналіз фінансової безпеки на глобальному, державному (національному), регіональному, галузевому, підприємницькому рівнях дає змогу сформувати науково обґрунтоване інформаційне поле для ухвалення управлінських рішень. Результати аналізу фінансової безпеки підприємства сприяють своєчасній діагностиці загрози банкрутства та ризиків господарської діяльності. Аналіз фінансової безпеки на рівні держави дає можливість ідентифікувати реальні та потенційні загрози національним інтересам у фінансовій сфері.