ОСОБЛИВОСТІ МАРКЕТИНГУ В СТРАХОВІЙ ДІЯЛЬНОСТІ (Світ фінансів, 2023)
Вступ. Особливості страхового маркетингу обумовлені, з одного боку, характером страхової послуги, а з іншого – специфікою страхового ринку. В сучасних умовах зростає роль страхового маркетингу у діяльності страхових компаній, що пов’язано зі зміною способу життя та ризиками, які виникають, посиленням конкуренції на страховому ринку, розвитком цифрових технологій, зростанням усвідомленості про необхідність та роль страхування у захисті від ризиків. Тому необхідною умовою успішної діяльності будь-якої страхової компанії в конкурентному середовищі є розробка ефективної маркетингової стратегії, яка дає змогу залучати нових клієнтів, зберігати існуючих та збільшувати прибутковість, а також розвивати бренд і позитивний імідж страховика.Мета – визначити основні напрями вдосконалення страхового маркетингу в Україні через аналіз ключових чинників, що впливають на якість маркетингової політики в контексті надання страхових послуг.Результати. У статті визначено основні чинники впливу на стрімкий розвиток сфери страхового маркетингу. Розглянуто на основі ретроспективного аналізу основні етапи становлення страхового маркетингу (від початку 60-х років ХХ століття дотепер). Ідентифіковано ключові елементи комплексу страхового маркетингу, спираючись на теоретико-методичні засади функціонування маркетингу як економічного процесу. З метою поглиблення розуміння концепту страхового маркетингу розглянуто існуючі підходи до визначення поняття “страховий маркетинг”. Запропоновано класифікацію чинників впливу на поведінку споживача в контексті страхового маркетингу. Проаналізовано особливості страхового маркетингу та узагальнено основні аспекти реалізації ефективної страхової маркетингової стратегії з урахуванням міжнародного досвіду.Висновки. Страховий маркетинг в Україні стає все більш важливою складовою успіху страхових компаній, особливо в умовах зростаючої конкуренції на ринку страхових послуг. Відповідно, страхові компанії в Україні активно використовують різноманітні маркетингові стратегії для залучення та утримання клієнтів, збільшення прибутку та просування бренду. Основними напрямами вдосконалення страхового маркетингу в Україні є: використання цифрових каналів комунікації, таких як соціальні мережі та інші онлайн-канали; персоналізовані страхові продукти та послуги, що відповідають індивідуальним потребам клієнтів; розвиток інноваційних страхових продуктів та послуг; підвищення якості обслуговування та прозорості страхових послуг, що дасть змогу страховим компаніям підвищити довіру клієнтів до своїх послуг та забезпечити стабільний розвиток на ринку; застосування штучного інтелекту та аналітики даних.