КРИПТОВАЛЮТА: ОСОБЛИВОСТІ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ (Світ фінансів, 2023)
Вступ. Розвиток інформаційних технологій обумовив появу нових фінансових інструментів, платіжних систем, методів і платформ розрахунків. Криптовалюта є засобом обігу, платежів, принципово відмінним від традиційних. Обізнаність про появу, існування електронних грошей є доволі високою, проте обізнаність про механізм їх функціонування та можливості використання/здійснення розрахунків, фінансування проєктів є низькою.Мета – висвітлити основні характерні особливості криптовалют, обґрунтувати переваги та недоліки криптовалют, проаналізувати стан, динаміку та перспективи розвитку ринку криптовалют.Результати. Характерними ознаками криптовалют виокремлено: відсутність адміністрування платіжної системи; неможливість примусового повернення, вилучення або “замороження” платежів (без доступу до приватного ключа власника). Визначено переваги використання криптовалют, серед яких: рівні умови використання користувачами, безмежні можливості транзакцій, їх прозорість, відсутність ускладнень під час міжнародних переказів, неможливість заблокувати чи заморозити криптовалютний гаманець i кошти на ньому, відсутність комісії, відкритий код криптовалюти, децентралізованість. Серед недоліків криптовалют визначено: небезпеку втрати ключа до криптовалюти; проблематичність повернення коштів у разі помилкового переводу валюти; відсутність гарантій збереження електронних гаманців; втручання хакерів; нестабільність курсу криптовалюти, залежність курсу від попиту; високі енергозатрати; недовіра користувачів. Проаналізовано динаміки курсу біткоїна та ефіріума, визначено суттєві коливання їх курсу щодо долара впродовж періоду дослідження. Описано дії національних регуляторів щодо впливу на обіг криптовалют (визнання операцій з криптовалютою незаконною діяльністю, повна / часткова заборона, узаконення легального обігу електронних грошей).Висновки. Визначено бар’єри та перспективи розвитку ринку електронних грошей. Враховуючи їх особливості, перспективи визнання / урегулювання криптовалют як фінансового інструмента нарівні із вільноконвертованими валютами (долар, євро тощо) є нереалістичними і недоцільними у рамках існуючих механізмів функціонування ринку криптовалют.